Misschien dat er morgen vanuit Abu Dhabi nog extra mensen deze kant op vliegen als de beurs daar klaar is? Die verwachting sprak een standhouder op Growtech in Antalya woensdag uit. De eerste goede beursdag in het Turkse tuinbouwmekka zat er toen op.

Donderdag was het op een stralend zonnige dag helemaal een goede dag, met nog heel veel meer bezoekers dan de ook al niet slecht bezochte woensdag. Lang niet al die mensen kwamen uit Abu Dhabi, maar dat doet er ook niet toe. Tijdens een rondje door alle zes hallen van de beurs waar, zo hoorden wij, gevochten wordt om een plekje voor stands (ook voor de komende jaren) zaten veel grote stands helemaal vol. Aan de tafeltjes werden drukke gesprekken gevoerd.

Voor Chris van der Wel van de Turkse tak van Van der Knaap is het een thuisbeurs

Wat tijdens een rondje beurs ook opviel was de mega hoeveelheid aan aanbieders van watertechniek. Al snel zijn we gestopt met het tellen van druppelslangen en pompsystemen, terwijl er ook ruimschoots aanbod was aan allerhande kleinere plastic onderdelen. Ook van plastic: vaten voor bijvoorbeeld gewasbeschermings-middelen of biostimulanten. Aanbieders van die producten waren er veel, net als aanbieders van gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten overigens.


Een van de vele stands met watertechniek

Opvallend minder vertegenwoordigd ten opzichte van tuinbouwbeurzen in West-Europa of Noord-Amerika waren leveranciers van automatiseringsoplossingen en robotica. Uiteraard waren er machines te zien, maar met toch goedkopere arbeid op in ieder geval de Turkse markt lijkt het nog minder een groot aandachtspunt te zijn.


Wie start met telen, hoeft niet groot te beginnen, al dient deze beursopstelling uiteraard om te laten zien hoe je hier honderd(en) meters van weg kunt zetten

De vraag is ook of het geld er voor zulke investeringen is. De koers van de Turkse munt, de lira, maakt het importeren van producten lastig en duurder dan voorheen. Aan de andere kant geldt ook, geen woordgrap, dat bedrijven in Turkije het geld beter in de bouw van bijvoorbeeld flatgebouwen (veel te zien op weg naar de beurs) of de bouw van kassen kunnen steken dan het geld op de bank laten staan waar het minder waard wordt.


Tim, Gödze en Dylan van Debets Schalke

Ook vandaag, als Growtech dag drie onderweg is, een kleine foto-impressie van de beurs. Maandag volgt de volledige fotoreportage, als vier dagen beurs er met slotdag zaterdag op zitten.


Veel draait om voedingstuinbouw, maar de sierteelt was op de beurs, en op het Nederlandse paviljoen, ook vertegenwoordigd