De Turkse tuinbouwbeurs Growtech is woensdag van start gegaan. Vier (!) dagen lang is de beursvloer in Antalya gevuld met zo’n zeshonderd standhouders én bezoekers. Die bezoekers komen vanuit Turkije, maar nog veel vaker ook vanuit omringende regio’s en uiteraard ook Nederland.

Een twintigtal Nederlandse bedrijven heeft dit jaar een stand op het Nederlandse paviljoen op de beurs. Growtech heeft zich de laatste jaren ontpopt als een mooie tuinbouwhub in een Turks tuinbouwmekka, waar steeds meer internationale bedrijven kennis mee beginnen te maken. Bijvoorbeeld via het ‘oranje’ paviljoen met weer meer Nederlandse standhouders in vergelijking met vorig jaar.


Overal waar je kijkt veelal kleine plastic foliekassen, hier gezien vanuit het vliegtuig

Woensdag kwamen de nodige Nederlanders al even buurten. Zij zijn één of meerdere dagen aanwezig om op de beurs allerlei bedrijven uit Turkije, het Midden-Oosten of de CIS- of STAN-landen te ontmoeten. Verder grijpen bezoekers de kans aan direct even telers en projecten in Turkije te bezoeken, en een enkeling om ook even bij te kleuren in het Turkse zonnetje. Wat dat laatste betreft was woensdag een slechte dag. Het regende veel, waardoor het vooral onder het afdak bij de ingang van de grote beurshal ook lekker druk was met rokers en mensen die de warme beurshal even kwamen ontvluchten.


Gerco Overweg en Eric Kerklaan in de stand van HortiPro met in hun midden Hakan Tayfun Aydin, Saban Bozali, Mehmet Yagin van Bio Grup. HortiPro laat de Turkse markt graag kennismaken met feromonen.

Veel lira's voor weinig glas
De thema’s dit jaar zijn vergelijkbaar met vorig jaar. De Turkse lira is nog altijd niet veel waard in vergelijking met de euro én hierdoor is het lastig voor Turkse bedrijven om in eigen land in projecten te investeren. Waar er geïnvesteerd wordt, is dat overwegend in ‘plastic’ en niet in ‘glas’. De glazen kassen in de regio Antalya, maar sowieso in Turkije, zijn veruit in de minderheid. Na een hectare of vijftig stopt de teller volgens velen wel.


Micha van Dasler en Rob Bekkering presenteren op Growtech ValkPoly+

Neemt niet weg dat ook in foliekassen de technische innovaties niet stil staan. Een moderne scherminstallatie installeren in een foliekas gebeurt, mits het niet echt lowtech is, steeds vaker, terwijl zelfs belichting een optie lijkt te worden voor sommige telers met exportplannen. En is het niet in Turkije, dan slagen bedrijven op de beurs er wel in om bedrijven uit omringende landen warm te maken voor wat zij in de aanbieding hebben.


Marcel van Steekelenburg namens Berg Hortimotive en Peter Lexmond van Meteor Systems doen een bakkie bij de stand van Royal Brinkman

Dit is slechts een kleine foto-impressie van de beurs, waarover we dezer dagen nog meer zullen berichten.


Cock van Bommel en Hugo Paans van Erfgoed