Tholen - Demissionair landbouwminister Piet Adema is bereid om de vergoeding voor schoolfruit te verhogen van 18 naar 20 cent per portie. In een brief aan de Tweede Kamer geeft hij aan tot dit besluit te zijn gekomen na nieuwe kostprijsberekeningen van WUR. De minister erkent dat er in de vorige kostprijsberekeningen fouten zaten en neemt nu stappen om dit recht te zetten.

Perenproeverij door een schoolklas bij Fruitbedrijf Vernooij

De eenheidsprijzen worden vastgesteld op basis van onderzoeken naar de kostprijs per portie product, inclusief inkoop, distributie en vervoer. In dit geval werd het onderzoek uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WEcR). Het initiƫle kostprijsonderzoek voor het schooljaar 2023/2024 wees een eenheidsprijs van 17,7 cent per portie uit. Echter, na herziening bleek dat de gecorrigeerde kostprijs 19,3 cent was. De minister heeft de eenheidsprijs nu vastgesteld op 20 cent. Deze prijs geldt voor alle leveringen gedurende het schooljaar 2023/2024 voor alle erkende leveranciers van schoolfruit en -groente.

Vanaf 13 november 2023 is het schoolfruitprogramma op basis van de oude prijs van start gegaan met vier erkende leveranciers waardoor 1300 scholen 3 porties fruit per week krijgen. Een aantal grote leveranciers die verbonden zijn met servicepartij Quality Control Systems wilden voor de prijs van 18 cent per portie niet meedoen waardoor 1600 basisscholen die op schoolfruit rekenden nog niet voorzien worden.

Met de prijsaanpassing naar 20 cent nodigt de minister de afgehaakte leveranciers opnieuw uit om voor dit bedrag te leveren. Adema heeft hun erkenning ingetrokken en biedt aan deze te herstellen als ze voor de nieuwe eenheidsprijs willen leveren. Zo niet, dan wil de minister andere leveranciers benaderen. Op dit moment is nog niet duidelijk wat het standpunt van deze leveranciers is.

Bron: Kamerbrief ministerie van LNV