Tholen - Hoe mooi is het als je bij een klant waar je regulier onderhoud aan de kas doet ook het broodnodige onderhoud aan de scherminstallatie kunt uitvoeren. Daarvoor is wel specifieke calculatiekennis nodig. Laat Aad Wissenburg, die sinds april dit jaar bij HS Tuinbouw Service is komen werken, nu die kennis in huis hebben. Aad wist niet lang na zijn komst een schermrenovatieproject aan paprikateler Vink Sion te verkopen.


Aad op kantoor in Naaldwijk

Prestige
Het gaat in het Friese Bitgum om het renoveren van een boven- en onderscherm in een kas van ruim 7,4 hectare. In week 47 begon de klus en voor de Kerst moet het project afgerond zijn. Dan wil teler Jaap Vink zijn nieuwe teelt starten. “Wij zijn blij dat we de kans hebben gekregen om te laten zien dat we ook dit soort projecten kunnen uitvoeren”, zegt Aad. “Voor ons is het een prestigekwestie om de deadline te halen.”

De calculator gaat al even mee in de tuinbouw en had op zijn achttiende al zijn eerste kassenbouw- en sloopbedrijf. Later werkte hij ook voor andere kastechniekbedrijven, naast een tussenstap in de utiliteit. “De laatste jaren heb ik de nodige ervaring opgedaan met het calculeren van scherminstallaties.”

Die ervaring komt in het project in Friesland goed van pas. De paprikateler is al jarenlang klant bij HS voor het reguliere onderhoud aan het kassencomplex. Gezamenlijk maakten HS en de teler een keuze voor het juiste schermdoek. “Voor de teler was het belangrijk uit te zoeken hoe het met het ontvochtigen gaat.”


De eerste actie bij Vink Sion

Kwetsbare punten
De paprikateler werkte met een installatie met dubbele schermen. “Eén doek is door ons er helemaal uitgehaald, inclusief de nylondraden. De trekdraden zijn hier nog goed en die zijn blijven zitten.” Het onderscherm is een aantal jaar geleden al vervangen. “De draden alleen niet”, weet Aad. “Hier gaan we ook alle nylondraden vervangen. Dat zijn vaak kwetsbare punten bij een scherminstallatie.”

Het uitvoeren van onderhoud en renovatie aan onder andere de nylondraden voor scherminstallaties doet HS nu al een aantal jaar. HS werkt het hele jaar met een bezetting tussen de 40 en 100 monteurs. “Voor ons is het doel altijd het ontzorgen van de klant. Voor een klant is het fijn als wij al het werk op ons kunnen nemen. Wij hebben ook voor dit project specialisten.”

Specialere projecten
Nu het project bezig is, is collega Leo van der Pot als uitvoerder veel in Friesland. Zelf zal Aad ook regelmatig een kijkje komen nemen. Een aandachtspunt bij de calculatie en renovatie van scherminstallaties kan verschil in het soort installaties zijn. Bij Vink Sion is er sprake van twee kassen met twee typen scherminstallaties. “Eén van de installaties is grotendeels uitgerust met verenstaal. Hierdoor zit er minder rek op de installatie. Voor beide installaties heb je soms net andere onderdelen nodig, zoals opwaaiveertjes en spantklemmetjes.”

Als calculator geniet Aad juist van de ‘specialere projecten’. “Sinds ik bij HS Tuinbouw Service zit is het leuk om te zien dat die projecten ook binnenkomen. Dat geeft mij een goed gevoel.” Overigens is hij zeker niet alleen met scherminstallaties bezig. Aad verkocht recent ook een uitbreiding van een ketelhuis. “Dan komt de oude verkoper in mij toch weer naar boven”, lacht hij tevreden. “We zijn blij dat we naast het reguliere onderhoud – wat onze core business is – ook dit soort speciale projecten kunnen verkopen!”

Voor meer informatie:
Aad Wissenburg
HS Tuinbouw Service
Slotenmakerstraat 15
2672GC Naaldwijk
0031 (0)6-26593844
0174-501368
aad@hstuinbouwservice.nl
info@hstuinbouwservice.nl
www.hstuinbouwservice.nl