Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het telen in containers heeft ons waterverbruik drastisch verminderd"

Berry Smart, een teler van blauwe bessen, teelt op kokos. Voorheen had het bedrijf 50.000 m3 water per hectare per jaar nodig. Door in containers te telen, heeft de teler dit kunnen terugbrengen tot 1.500 m3 per jaar. Mede dankzij de teelt op Coco Pith is de kwaliteit van de vruchten verbeterd en staan de planten dichter. De planten hebben betere wortels, geen stress en zijn gezonder. Het is één van de positieve voorbeelden die Nelson Antunes van Berry Smart deelt over het telen van blauwe bessen op Coco Pith.Tegenwoordig levert Berry Smart blauwe bessen aan kopers in heel Europa die geteeld worden op 8 hectare blauwe bessen. Dit is niet altijd zo geweest, want in 2004 is de teler begonnen op 4 hectare.

"In 2012 hebben we 65 hectare in de grond aangeplant. De bessen gaan naar onder andere naar Nederland, België, Duitsland, Zwitserland", vertelt Nelson. De kwaliteit en de houdbaarheid van de vruchten moet goed zijn. Daarom is Nelson altijd op zoek naar verbetering van zijn teelt. "Tijdens het onderzoek naar telen in containers boven de grond kwamen we erachter dat het vooraf duurder is en dat we de juiste rassen moeten gebruiken. Dit bleek allebei te kloppen: de kosten aan het begin zijn hoger, maar dat betaalt zich snel terug."

Het verminderen van water in de teelt is de meest voor de hand liggende verbetering. "We hebben hier niet veel water, dus we moeten het water dat er is ontzien en zo min mogelijk water gebruiken. Het telen in containers is een stap in die richting: het watergebruik is daardoor verminderd. Daarnaast hebben we minder onkruid en staan de planten dichter. Dat zorgt voor een hoge opbrengst van hetzelfde oppervlakte."

Voordat de teler de overstap maakte naar 100% Coco Pith, probeerde het team te telen op veen. Door op kokos te telen kan er meer water worden bespaard. Kokos houdt het water vast en daarom lekt er minder water weg uit containers. "Het is veel schoner, want er blijft geen modder achter in de containers. De wortels zijn ook gezonder."

Nelsen heeft geleerd dat kwaliteit belangrijk is. Het bedrijf werkt nu al vele jaren samen met Dutch Plantin nadat het eerst met andere bedrijven heeft proberen te samenwerken. "5 kilo kokos bevat bij Dutch Plantin tussen de 55 en 60 liter. Bij andere leveranciers is dat 40 tot 45 liter. Dat vind ik een groot verschil. Het product van Dutch Plantin is dus goedkoper omdat producten van andere leveranciers 20 tot 25% minder volume bevatten."

Het team in Portugal kampte dit jaar met hoge temperaturen wat zorgde voor een hoge insectendruk. "De ongediertebestrijding is een uitdaging omdat de planten dicht staan. De temperatuur is hier momenteel 31 graden", vertelt Nelson. "Ziektes kunnen beter behandeld worden wanneer je in containers teelt."

Er staat veel wind in Portugal en dat zorgt voor verschillende uitdagingen. "In containers kunnen planten makkelijker omvallen vergeleken met gewone teelt in de grond. Uiteindelijk zijn er meer voordelen: de vruchten van de planten die in de containers geteeld worden zijn groter dan van teelt in de grond."

Voor meer informatie:
Nelson Antunes
Berry Smart
https://berrysmart.pt/
[email protected]

Dutch Plantin
Publicatiedatum: