Stroeve start zuidelijke tomatenteelt drijft prijzen op

"Er zijn nauwelijks tomaten op de Europese markt", riep een Spaanse handelaar onlangs nog. Het seizoen is in Spanje later gestart, en hoewel er in Noordwest-Europa weer meer belichte teelten zijn opgezet, kan dat niet alle tekorten opvangen. In Groot-Brittannië, geen EU meer, waren lege schappen te zien.

Een nieuwe update van het tomatendashboard met marktcijfers vanuit de Europese Commissie laat zien dat de prijzen in de EU in oktober stegen, opnieuw tot recordhoogtes.

In Nederland en Spanje liepen de prijzen in oktober op. In Frankrijk en Italië, de andere twee landen die in het dashboard worden meegenomen, veel minder of helemaal niet.

Italië valt op met rode cijfers
Toch kleuren bijna overal de cijfers groen. Bij de ronde tomaten stijgt alleen in Italië de prijs niet ten opzichte van september. Met 1,30 euro per kilo ligt de prijs 7% lager dan in september.

Bij de trostomaten is er in Italië wel sprake van een prijsstijging ten opzichte van september. Bij oktober vorig jaar blijft de prijs, gemiddeld ruim 1,40, wel 13% achter.

Met de cherry- en specialtytomaten houdt het in Italië ook niet over. Gemiddeld 2,30 is 4% lager dan het vijfjarig gemiddelde en ook 19% lager dan in oktober 2022.

Recordprijs oktober
In Spanje en Nederland zijn het opnieuw de cherry- en specialtytomaten die in prijs fors hoger liggen dan het vijfjarig gemiddelde. Nederland plust 123% ten opzichte van dat gemiddelde met een gemiddelde kiloprijs van net geen 4 euro en Spanje komt met ruim 3,67 euro 105% hoger uit.

Over de hele linie levert oktober 2023 weer een recordprijs op: 2,09 euro gemiddeld per kilo ligt 40 eurocent hoger dan het record van 2022.

Stroeve start Marokko
Een eerste blik op de import uit Marokko en Turkije leert dat Turkije in lijn met de cijfers van 2022 is gestart, terwijl Marokko achterblijft. Klimaat- en virusperikelen speelden telers hier parten waardoor het seizoen er later op gang komt.

Meer cijfers en grafieken in het groot zijn hier bij de Europese Commissie te bekijken.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.