Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ZLTO en Glastuinbouw Nederland reageren op plannen Noord-Brabant

Minder grond voor voedselproductie vraagt om meer opties voor intensieve teelt

De provincie Noord-Brabant heeft een voorstel gedaan voor ruimtelijke ontwikkeling van Brabant voor de komende 25 jaar. ZLTO wijst in een reactie mede namens Glastuinbouw Nederland nadrukkelijk op het waarborgen van de voedselproductie.

In opdracht van het Rijk kijkt iedere provincie momenteel naar haar toekomstige ruimtelijke inrichting en legt dit vast in een ‘ruimtelijk voorstel’. Gezamenlijk zijn dit de bouwstenen voor de rijksnota Ruimte. Die schetst de contouren van de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2050.

Impact op het erf
Een ‘ruimtelijk voorstel’ is een verkenning van hoe de ruimte in Noord-Brabant benut gaat worden aan de hand van drie perspectieven: verstedelijking, landelijk gebied en klimaat & energie. Wendy Klijn, regiocoördinator Brabant/Zeeland, legt het belang van het voorstel uit. "Dit heeft direct invloed op wat je in de toekomst met je bedrijf kunt. Dit voorstel gaat de regelgeving op je erf bepalen."

Reactie ZLTO
ZLTO heeft afgelopen week met een brief, gereageerd naar het Brabantse college op het ruimtelijk voorstel. Dit zijn de hoofdlijnen van de reactie:

  • We maken ons zorgen over de druk op agrarische grond door verzilting in West-Brabant, kwel in de Naad van Brabant (scheidingsgebied zand en klei) en de zones rond beekdalen. Met de zorgen over beschikbaarheid van voldoende betaalbaar voedsel is dit een kritiek punt. We vinden dat bescherming van goede landbouwgronden te weinig is geborgd, wat naar onze mening cruciaal is voor de sector en voor de voedselproductie.
  • We pleiten voor een eigentijds watersysteem: het aanpassen van het watersysteem naar de gewijzigde omstandigheden en geen systeemherstel (niet terug naar vroeger).
  • Gezien de toenemende ruimtedruk pleiten we voor een slimme manier van plannen waarbij zoveel mogelijk functies gecombineerd worden. Denk aan agrarische activiteiten in combinatie met natuurontwikkeling en -beheer.
  • We ondersteunen de visie van de provincie op biologisch en natuurinclusief ondernemen, maar missen andere ontwikkelrichtingen. Er zijn immers meerdere transitiesporen. Als er minder grond beschikbaar blijft voor voedselproductie, dan is het belangrijk dat er meer mogelijkheden komen voor intensieve innovatieve teelten met kassen en teeltondersteunende voorzieningen en voor efficiënte veehouderij. Dit wordt nu onvoldoende erkend.
  • We waarderen het dat Noord-Brabant ambieert niet enkel de doorvoerroute te worden voor internationale industrieregio’s. Goed dat de provincie zich ook inzet om aan te takken op de infrastructuurnetwerken, zodat deze ook bijdragen aan de Brabantse economie. Juist de glastuinbouw kan een belangrijke rol vervullen in de regionale energievoorziening. We zien op locaties waar goede mogelijkheden zijn voor het gebruik van de beschikbare energie voor de glastuinbouw graag ruimtelijke mogelijkheden voor kassen.

Over het ruimtelijke voorstel van de provincie Zeeland valt op dit moment nog niets te zeggen.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: