contact tuinbouw en samenleving

NEXTgarden werkt aan ontmoetingsplek voor glastuinbouw

Het idee om op NEXTgarden een centrale ontmoetingsplek te creëren is met open armen ontvangen door tuinders en andere belanghebbenden. Tijdens een inspirerende sessie op 11 oktober ‘Samen kleuren we de toekomst van de glastuinbouw’, georganiseerd door Gemeente Lingewaard en Glastuinbouw Nederland, kwamen ideeën en inzichten naar voren om dit idee samen verder vorm te geven. Deze ontmoetingsplek krijgt de naam Be.leef.

Ruim vijftig deelnemers, afkomstig uit verschillende vakgebieden, waaronder tuinders, bestuurders en beleidsmakers, energiespecialisten en vertegenwoordigers uit onderwijs en wetenschap waren te gast in de kas van Harry Beijer. Onder het genot van lokaal voedsel wisselden ze van gedachten over de relatie tussen de tuinbouw en de samenleving.

De centrale vraag van de avond was: ‘Kunnen we op NEXTgarden een plek creëren waar tuinders, specialisten, bewoners en anderen samenkomen om kennis te delen, te leren en genieten van al het moois dat de glastuinbouwsector te bieden heeft en hoe gaan we dat aanpakken?’ Deze vraag leidde tot levendige gesprekken en bracht een overvloed aan ideeën en inzichten voort, die aan het einde van de bijeenkomst werden gedeeld in korte presentaties.

Centrale thema's
Belangrijke thema’s die naar voren kwamen waren duurzame energie, ruimtelijke ordening, samenwerking, beleving en verbinding. De aanwezigen waren het erover eens dat deze aspecten centraal moeten staan in de nieuwe ontmoetingsplek. Wat betreft de vormgeving zijn de mogelijkheden eindeloos: van gezellige horeca en inspirerende tentoonstellingen tot fietsroutes, kennislabs en een pluktuin, er kwamen allerlei ideeën naar voren.

´Samen hebben we een schat aan ideeën en inzichten verzameld´, merkt projectleider Erik Kaemingk op, die blij is met het enthousiasme en de waardevolle bijdragen van de deelnemers. ´Dit is een eerste veelbelovende stap op weg naar het verwezenlijken van onze droom. Door samen te werken kunnen we dit waarmaken en het belang van de glastuinbouw in de regio en daarbuiten op de kaart zetten.´

Wethouder Nick Hubers opende de bijeenkomst met een video waarin het belang van NEXTgarden en de uitdagingen voor de toekomst uiteen worden gezet. De video is hier te bekijken.

De organisatie is nu druk bezig met het verwerken van alle ingebrachte ideeën. Binnenkort ontvangen alle deelnemers een voorstel voor de volgende stappen.

Bron: NEXTgarden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.