Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biociden uit bouwmateriaal of coating mogelijk bron vervuiling water glastuinbouwgebieden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een verkenning uitgevoerd naar de risico's van biocidegebruik. In het rapport is er ook aandacht voor de glastuinbouw.

In glastuinbouwgebieden worden biociden in oppervlaktewater aangetroffen. Het RIVM wijst er bij bestudering van een rapport van CLM uit 2022 op dat uitloging uit behandelde voorwerpen niet wordt genoemd als mogelijke bron voor emissies naar oppervlaktewater. De in oppervlaktewater aangetroffen stoffen fipronil, imidacloprid, permethrin en thiamethoxam komen voor in toegelaten biociden in Nederland.

Er zijn in Nederland geen toegelaten biociden op basis van carbendazim, maar deze kunnen wel in geïmporteerde behandelde voorwerpen zitten, omdat de stof in Europa is goedgekeurd voor PT07 en PT10. Uitloging uit bouwmaterialen of coatings die behandeld zijn met carbendazim, zou daarom een bron kunnen zijn voor het aangetroffen carbendazim in het oppervlaktewater. Uitloging uit met permethrin behandeld hout of textiel kan een bron zijn voor het aangetroffen permethrin in het oppervlaktewater.

Het RIVM wijst er wel op dat de genoemde stoffen 'geen specifieke toepassingen' kennen in glastuinbouwgebieden.

Publicatiedatum: