Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Normoverschrijdingen Kaderrichtlijn Water in perspectief

Onder de Kaderrichtlijn Water (KRW) vallen 130 stoffen. Gewasbeschermingsmiddelen krijgen veel aandacht, maar zorgen slechts voor een relatief klein deel (2,5%) voor overschrijdingen. Het aantal en de concentraties nemen ook al jaren af. Door deze focus op gewasbescherming is het gevaar dat de andere stoffen onderbelicht blijven. CropLife vindt het belangrijk om door te gaan met het aanpakken van gewasbeschermingsmiddelen en tegelijkertijd de andere vervuilende stoffen met dezelfde urgentie aan te pakken. Deze analyse is gemaakt aan de hand van de tussenrapportage van Royal HaskoningDHV.

Wat is de KRW?
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese wet die streeft naar schoon en gezond water. Het doel is om tegen 2027 al het oppervlaktewater in goede staat te hebben. Dit houdt in dat het water chemisch schoon en ecologisch gezond moet zijn. Er mogen dan ook geen normoverschrijdingen van prioritaire stoffen meer worden aangetroffen. Volgens de KRW geldt het one-out all-out principe: als één aspect van het water niet aan de normen voldoet, wordt het gehele waterlichaam als 'niet goed' beoordeeld. In Nederland voldoet de chemische waterkwaliteit voor de 54 EU prioritaire stoffen in 90% van de waterlichamen niet. Voor alle 130 stoffen voldoet slechts 0,4% van de waterlichamen aan de norm.

Klik hier voor de infographic van CropLife.

Publicatiedatum: