Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob de Rond, De Rond Agro:

"Met het naderende einde van de buitenteelt ligt de markt in het VK voor geforceerde rabarber open"

Tholen - Het geforceerde rabarberseizoen is bij teeltbedrijf De Rond Agro weer begonnen. Sinds vorige week is de eerste oogst van het nieuwe seizoen van start gegaan. "Het moment dat de buitenteelt in Europa op zijn einde loopt en er iets meer kwaliteitsproblemen optreden, is dat het moment voor ons om in te stappen in de markt", vertelt Rob de Rond van De Rond Agro.

Over de kwaliteit is de teler over het algemeen tevreden dit jaar. "We hebben een goede zomer gehad qua groei en ontwikkeling van de rabarber", vervolgt Rob. "Wel zagen we bij de eerste oogst dat ze iets lichter van kleur zijn. Echter nu de temperatuur weer aan het dalen is, lijkt dit zich voor de tweede oogst wel hersteld te hebben. Kwalitatief zijn ze prima en onze opbrengsten zijn ook vergelijkbaar met andere jaren, maar de aanhoudende zeer warme buitentemperaturen van vorige week zorgen wel meer en meer voor uitdagingen."

De verandering van het klimaat heeft daardoor ook voor Rob de nodige gevolgen. "Door de warme temperaturen zijn we aan het stoeien met het kasklimaat om te zorgen dat de planten gezond blijven. Het koelde 's nachts lang simpelweg niet genoeg af. We hebben al vaker gehad dat er later in het jaar warme dagen waren, maar dan koelde het 's nachts wel af naar 9 of 10 graden. Dat we deze aanhoudende warmte in oktober hebben gehad, heb ik niet eerder gezien en is iets waar we voortaan mee om zullen moeten gaan. Kasklimaat is altijd belangrijk geweest in de teelt van geforceerde rabarber, maar dat wordt in de komende jaren alleen maar belangrijker. Hoe kunnen we de situatie optimaal houden in de kas? Het is een belangrijk vraagstuk, want met het huidige klimaat is het simpel om je oogst te verpesten."

Instappen bij de retailers
Zulke problemen ervaart de teler dit seizoen vooralsnog niet, waardoor Rob vol goede moed naar het nieuwe seizoen, waarvan de eerste rabarber sinds deze week bij The Greenery in de daghandel is gekomen. "We zitten nu in de opstartfase en zijn sinds deze week met de tweede oogst begonnen. Dan merk je dat er meer en meer overloop in plantingen aan het komen is, wat altijd goed is voor de continuïteit. Zeker in de huidige markt, waar er toch minder aanbod lijkt dan voorgaande jaren. Vorig jaar hadden we rond deze periode wat minder goede prijzen gehad, waardoor verschillende telers andere keuzes hebben gemaakt. Denk aan later beginnen met oogsten of de pijlen richten op het voorjaar."

"Voor ons is dit echter het ideale moment om te starten, omdat we met The Greenery gelijk kunnen starten in de retailprogramma's van het Verenigd Koninkrijk", legt Rob uit. Het VK, de VS en Canada zijn rond deze periode de grootste afzetmarkten van de geforceerde rabarber. "Dit is dan ook het moment te starten, omdat het buitenseizoen op zijn eind loopt. We zien dan ook dat er voldoende vraag is zo in de eerste weken, ondanks dat het misschien een wat duurder product blijft."

Nichemarkt
De rabarber blijft namelijk, zo stelt Rob, wel een nichemarkt. "Op dit moment worden er niet de volumes geproduceerd dat iedereen in Europa of daarbuiten aan de rabarber moet gaan. Het blijft een product voor de liefhebber. Het is een wat duurder product, maar de mensen die echt voor rabarber kiezen, zullen dit ook blijven doen. Hetzelfde geldt voor de wat exclusievere restaurants. Zeker in landen als VK en VS, waar de rabarber wat meer ingeburgerd is dan in bijvoorbeeld Nederland. Vraag en aanbod houden de markt daarom mooi in balans."

Uitdagingen blijven er daarentegen in de rabarber ook, maar Rob geeft aan dat de maatschappelijke tendens rond luchtvracht er vooralsnog niet een van is. In Nederland besluiten veel retailers te stoppen met het invliegen van groenten, maar voor Canada of de VS lijkt dit nog geen probleem. "Uiteraard wordt er daar ook naar gekeken, maar ik heb het er wel eens over met onze exporteurs die op Canada of de VS werken en die geven aan dat ze daar veel meer gewend zijn om op afstand te transporteren. Daar is dan luchtvracht ook weleens efficiënter en goedkoper dan met een vrachtauto uit bijvoorbeeld Mexico. Hoe de situatie over tien jaar gaat zijn, durf ik niet te zeggen. Dan kan de wereld en daarmee de maatschappelijke opinie weer heel anders zijn, maar het is iets iets wat we gewoon altijd in de gaten moeten houden. Het zorgt er nu nog niet voor dat de vraag achterblijft."

Voor meer informatie:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
0165-312314
[email protected]
www.derondagro.nl