Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kultive diversifieert met graffitirassen en witte rassen

"Ons doel is om volgend jaar de 2.000 ton aan paarse aubergines te overschrijden"

Algemeen directeur van Kultive Alexandre Picault beoordeelt het aubergineseizoen van 2023 en bespreekt de toekomstige ontwikkelings- en diversificatieprojecten.


Alexandre Picault en Arthur Foulon op de Fruit Attraction-beurs in Madrid

Paarse aubergines: volumes in de lift
Het Franse aubergineseizoen loopt ten einde. Alexandre geeft aan dat de aubergine een product is dat Kultive graag verder wil ontwikkelen. "In 2020 hebben we 1.200 ton verhandeld en vorig jaar dachten we 1.500 ton te zullen verhandelen, maar toen heeft een aantal hagelbuien het teeltproces helaas negatief beïnvloed en was dat aantal uiteindelijk kleiner."

Dit jaar is de verwachting dat Kultive tussen maart en oktober meer dan 1.700 ton zal verhandelen. Voor volgend jaar is het doel om de 2.000 ton te overschrijden. De aubergines zullen dan deels worden geteeld door de Sopa-telers (in de Loirevallei) om zo de markt in de noordelijke helft van Frankrijk te kunnen ontwikkelen.


Het teeltproces van Kultive is 100% Frans en GlobalGAP, HEV 3 en Demain la Terre gecertificeerd / Foto: Philippe Montigny.


Yann Jacques, aubergineteler / Foto credit: Philippe Montigny.

Hoewel de Franse aubergines tijdens de zomermaanden nog te kampen hadden met zware concurrentie vanuit Spanje, hebben ze inmiddels naam gemaakt. "Tegenwoordig lukt het de Franse ondernemers om van juni tot oktober volledig in de behoeften van de markt te voorzien. Verder is het aan ons om de Franse supermarkt-eigenaren ervan te overtuigen Franse producten eerder in de schappen te leggen."

Volgens Alexandre "biedt de binnenlandse markt namelijk nog een aantal mogelijkheden. Op het gebied van maten moeten we een paar aanpassingen doen, omdat de keuze van de leveranciers van grote maten niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met de vraag van consumenten. Een derde van de markt wil maten die minder dan 300 gram wegen. De moeilijkheid zit 'm dus in het feit dat we ervoor moeten zorgen dat we waarde toevoegen aan de kleinere maten."

Hoewel aubergines veel worden gegeten, is er weinig onderzoek naar het product gedaan. Daarom voert Kultive, met de steun van CTIFL en de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers, op dit moment een markt-/consumptiegegevensanalyse uit. De resultaten van deze analyse worden begin 2024 verwacht / Foto: Philippe Montigny.

Diversificatie met witte en graffitirassen
In 2024 wil Kultive gaan diversifiëren en beginnen met het telen van graffitirassen en witte aubergines. Deze typen aubergines worden gezien als nicheproducten die vooral populair zijn onder gespecialiseerde groothandelaren en bepaalde markthandelaren in Parijs. Voor volgend jaar is de verwachting dat er 30 ton graffiti en 15 ton witte aubergines zullen worden verhandeld. "Het is een proef," vertelt Alexandre. "Omdat graffitirassen en witte rassen moeilijker zijn om te telen, willen we eerst zien of het werkt, voordat we verdergaan met grotere volumes. We beginnen dus klein, bouwen elk jaar uit en zetten deze lijnen op."

Toekomstige projecten
De komende jaren beloven voor Kultive 'rijk' te worden. Begin 2023 is het bedrijf een champignonteeltproject gestart, waarvan de resultaten binnen enkele weken bekend zullen worden gemaakt. Ook loopt er een aantal kasprojecten, die in 2025 van start zullen gaan. "Om al onze productassortimenten aan te kunnen vullen en (door) te kunnen ontwikkelen, werken we daarnaast samen met Arterris, een van onze zuidelijke moederbedrijven," besluit Alexandre.

Voor meer informatie:
Alexandre Picault
Kultive
190 allée du Bois Vert
45640 Sandillion, Frankrijk
Tel. : 02 38 49 33 49
www.kultive.fr

Publicatiedatum: