Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
streep door koopovereenkomst 7 miljoen euro

Koop kassen Hartman in 2017 vernietigd wegens bedrog

In de de zomer van 2017 kocht The Fruit Farm Group kasgroentebedrijf A.C. Hartman. Niet lang daarna al ontstond er een geschil over de koop. De Rechtbank Noord-Nederland heeft nu tot vernietiging van de koopovereenkomst geoordeeld. Dat blijkt uit een uitspraak van 16 augustus 2023 die op 12 oktober is gepubliceerd.

Met de koop was 7 miljoen euro gemoeid. 1 miljoen euro is al betaald. Dat moet, met rente, aan TFFG, een bedrijf van Hein Deprez, worden terugbetaald. Ook een overeenkomst voor het lenen van 6 miljoen euro aan TTFG is vernietigd. De verkopende partij had een zaak tegen TFFG aangespannen, tegen vernietiging van de verkoopovereenkomst.

Teeltproblemen
De rechter is van mening dat er cruciale informatie is achtergehouden bij de verkoop. Onder meer over de aanwezigheid van clavibacter op een biologisch teeltbedrijf in Erica, de aanwezigheid van wortelknobbelaaltjes eveneens in Erica en de blokkade van biologisch product door bio-certificeringsinstantie SKAL vanwege vervuild compost werden achtergehouden. Had TTFG die informatie wel gehad, dan is de rechter van mening dat het bedrijf van Deprez niet op dezelfde voorwaarden een koopovereenkomst zou zijn aangegaan.

Zwarthandel
Ook over vermeende fraude met klasse 2-product door Hartman loopt nog een zaak. TFFG is volop bezig hier bewijs voor aan te voeren. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde vorig jaar dat die zoektocht door mag gaan.

Daarna werd de bal weer neergelegd bij de Rechtbank Noord-Nederland, met bovenstaande uitspraak nu als resultaat. Over de fraude met klasse 2-product volgt eind november weer een zitting. TFFG moet onderbouwen welke schade men hier heeft geleden.

Sinds de verkoop in 2017 wisselde het kassencomplex meermaals van eigenaar. Eerder dit jaar werd bekend dat De Schoenmaker Group de kassen overneemt van Best Fresh Group, dat de kassen in 2019 overnam.