Boudewijn van der Wal is iedere winter klaar voor de Elfstedentocht

Tholen - De Elfstedenkoorts in Nederland is nooit ver weg. Ook al lijkt een nieuwe Elfstedentocht door opwarming van de aarde steeds onwaarschijnlijker te worden, Boudewijn van der Wal zorgt iedere winter dat hij er klaar voor is. In die voorbereidingen zit tegenwoordig ook altijd de skeelertocht ‘In de slag van 150’. Duursport is een belangrijke uitlaatklep naast het werk, waarin hij nog een opmerkelijke switch maakte.


Team In de slag van 150: Boudewijn skeelert als 5e van links. Foto van www.foto.gijsvantuijl.nl.

Na 25 jaar bij Veiling Zaltbommel waarvan bijna 13 jaar als Head of Marketing and Sales Office, volgde hij zijn telershart om Dutch Berries te ondersteunen bij de uitbreiding. “In 1991 ben ik bij Veiling Zaltbommel begonnen als relatiemanager. Tijdens mijn jeugd had ik al veel vakantiewerk gedaan in aardbeien-, paprika- en chrysanteelt voornamelijk onder glas. Mijn ome Gijs van der Wal had een kas waarin ik als het ware ben opgegroeid, dus met de paplepel ingegoten. De no-nonsensecultuur sprak me ontzettend aan. Dus was het logisch om naar de Has in Den Bosch te gaan om tuinder te kunnen worden.

“Mijn vader had echter geen tuinbouwbedrijf en om met niets te beginnen valt niet mee, rekende ik uit bij economie op de Has, dus eerst maar begonnen bij Veiling Zaltbommel,” blikt Boudewijn terug. Na 25 jaar en een gestarte MBA-opleiding bij Nyenrode werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. “Die werd verrassend in de buurt gevonden bij Dutch Berries om daar de ondernemer te helpen het bedrijf uit te breiden met een nieuwe locatie van 20 ha glasaardbeien. Een hele grote uitdaging die energie gekost heeft, maar nog meer energie heeft opgeleverd.”

Sporten is een belangrijke uitlaatklep naast het werk. Naast de kas is Boudewijn ook vaak te vinden in de buitenlucht op skeelers, hardlopend, op de fiets of op de ijsbaan. Boudewijn: “Om de hoge energiebalans in evenwicht te houden moet je ook veel energie in ontspanning opdoen en daar is sport geschikt voor. In 1997 heb ik de Elfstedentocht geschaatst en daar was ik buiten de natuurijstochten, vooraf niet echt voor getraind. Uiteindelijk heb ik hem gelukkig wel uit kunnen rijden. Vanaf dat moment heb ik geprobeerd altijd getraind te zijn voor de volgende. De eerste tijd heb ik dat gedaan door in de zomer te fietsen (met geweldige toertochten als Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik) en in de winter op de ijsbaan en Flevonice voor de nodige ijskilometers. De afgelopen 5 jaar is daar intensief skeeleren en hardlopen bijgekomen.”

Het skeeleren is op Boudewijns pad gekomen door Dutch Berries. Die sponsort de stichting In de slag van 150. Deze is ontstaan vanuit een groepje fanatiekelingen die wekelijks een rondje door de Bommelerwaard skeelerden op basis van de drijvende kracht Gijs van Wijnen, met rugnummer 150. Na zijn plotseling overlijden - een tragisch ongeval - zetten ze de stichting In de slag van 150 op. Allen volgen, in zijn slag, de slag van 150 en organiseren jaarlijks een langeafstandstocht om geld in te zamelen voor een goed doel (www.indeslagvan150.nl) waarbij ze allen het startnummer 150 dragen.

Boudewijn traint zo’n 4 jaar mee met die groep en neemt elk jaar deel aan de tocht. Boudewijn: “De onderlinge band maakt het een geweldig avontuur en teamprestatie en de tochten zijn heel erg mooi, tijdens het skeeleren, maar uiteraard ook eromheen.” De tocht van dit jaar liep van Gameren naar Sloten (Friesland) en weer terug naar Gameren (Gelderland, Bommelerwaard). Een tocht van ruim 400 km die over vier dagen werd uitgespreid. Ter voorbereiding had Boudewijn zo’n 1.100 km in de benen. De opbrengst van de tocht kwam in zijn geheel ten goede aan een beleeftuin voor het bejaardenhuis in het dorp. Vorig jaar was het doel de realisatie van een hospice voor de Bommelerwaard.

Boudewijn heeft overigens ook schaatsmaten met een gezamenlijk doel. “Ik ben ook lid van de ijsvrienden in Wijk en Aalburg, hiermee schaats ik in de winter om klaar te zijn voor… de Elfstedentocht die echt nog een keer komt.” Dan hoopt Boudewijn zijn sportieve hoogtepunt: de Elfstedentocht 1997, 10 uur gestart, om 10 uur binnen, te verbeteren. “Dat was een geweldige beleving!”, besluit Boudewijn.

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Dutch Berries

Uilkerweg 2A
5305 TD, Zuilichem
boudewijn@gijbertkreling.nl
www.dutch-berries.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.