Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Misvatting: Insectengaas bij kaderloze ramen kan wél

Tholen - Telers willen graag zoveel mogelijk licht in hun kas, maar geen plaaginsecten. Sinds jaren kunnen zij daarom bij nieuwbouw kiezen voor kaderloze ramen op het kasdek om meer licht in de kas te krijgen. Om insecten buiten de deur te houden is er insectengaas. Maar, zo denken veel telers, dat kun je niet installeren bij kaderloze ramen.

Toch kan dat inmiddels wel, op twee manieren zelfs. Sinds ruim een jaar is er de mogelijkheid om harmonicagaas via het toevoegen van een aluminium profiel alsnog aan een kaderloos raam toe te voegen. Veel langer is het echter al mogelijk een insectengaasfilter te plaatsen. SchermNed kan telers van beide systemen voorzien. Zelf ontwikkelde men het gepatenteerde insectengaasfilter.


Projectmanager Peter van der Lingen van SchermNed

Installatiegemak
Het insectengaasfilter kan van binnenuit geïnstalleerd worden. Aanpassing van de luchtmechaniek is niet nodig, wat kostentechnisch interessant is en waardoor het risico op lekkage geheel wordt weggenomen, legt Jack van der Voort uit. “Het is namelijk niet nodig een aluminiumprofiel op de ruit te klemmen. Hierdoor kan het nodig zijn de luchtmechaniek aan te passen. Bij de installatie van het insectengaasfilter is dat niet nodig.”

De installatie van binnenuit is handig met de winter op komst. “Bij de installatie van harmonicagaas is het nodig het raam toch een centimeter of 35 open te zetten. In de winter doen telers dat liever niet. Bovendien kan installeren van buitenaf in de winter lastig zijn als het slecht weer is.”

Bij het Westlandse familiebedrijf kregen ze de laatste tijd veel gaasvragen van telers met kaderloze ramen. “Misschien wel de helft van de projecten die wij nu op hebben staan is voor kaderloze ramen”, schat de directeur van SchermNed medio september.

Eerdaags start onder meer de installatie van insectengaas bij een zaadteler en bij een tomatenteler. Bij die laatste gaat het om tien hectare. “Installeren als er geen teelt in de kas staat, is het makkelijkst. Daarnaast zien we altijd pieken in het voor- en najaar. Met het insectengaasfilter is installatie in de winter echter ook goed mogelijk. Wie dus gaas wil hebben voor de zomer van 2024, doet er goed aan nu te bestellen.”

Klimaat
Steeds meer telers kiezen voor insectengaas. Telers die met het insectengaasfilter gaan werken, kunnen op dezelfde manier blijven telen, verzekert Jack hen. “Telers hebben ons dat laten weten. Zij zeggen op dezelfde manier te kunnen blijven telen, zowel met de instellingen van de klimaatcomputer als met het hoofd. Kieren bijvoorbeeld met de ramen blijft met ons filter hetzelfde. De kier die je trekt zit niet vol gaas. Nieuwe instellingen zijn niet nodig. De temperatuuroploop met het filter is maximaal 1 graden Celsius. Telers zijn er erg enthousiast over.”


Kaderloze ramen met insectengaas bij Wim Peters Kwekerijen

Eén van die telers is Wim Peters Kwekerijen. Eén van de vier teeltlocaties van de tomatenteler is, nadat men bij collega WPK ging kijken, al uitgerust met de insectengaasfilters van SchermNed. Het gaat hier om kaderloze ramen. Goed te zien aan de opdrukkers van luchtramen die iets van de rand van het kaderloze raam door het glas zijn bevestigd bij gebrek aan een profiel én aan de metalen bevestiging op/door het glas.

Na de eerste locatie volgen ook de andere teeltlocaties, kondigde men deze zomer op sociale media aan. “De resultaten liegen er niet om! De plaagdruk van schadelijke insecten lag fors lager waardoor onze biologische bestrijders het ecologisch evenwicht in de kas in balans wisten te houden. Ook hielden we onze hommels binnen die normaliter deels ontsnappen via de luchtramen, tot overlast van de wilde hommels buiten.”

Voor meer informatie:
Carl Stougie
John van Hasenbroek
Jack van der Voort
SchermNed B.V.
+31 (0)174 62 22 14
[email protected]
www.schermned.nl