"Verduurzaming warmtenetten verdient meer SDE-budget"

Om de warmtenetten te voorzien van voldoende duurzame bronnen moeten de komende tijd nieuwe warmteprojecten worden gerealiseerd. Samen moeten die bijna 25 petajoule opwekken. Onderzoek van CE Delft laat zien dat die projecten in voorbereiding zijn maar dat er meer SDE-budget nodig is dan voorlopig wordt voorzien. Daarnaast moeten diverse praktische knelpunten worden opgelost.

“De warmtetransitie is ontzettend belangrijk voor onze klimaatdoelen. Laten we zorgen dat we alles doen wat nodig is om de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen vlot te trekken,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie bij Klimaatweb. Hij gaf opdracht voor het onderzoek.

Het onderzoek van CE Delft heeft geïnventariseerd welke projecten in voorbereiding zijn om de verduurzamingsdoelen voor stadswarmte te halen. Het gaat bijvoorbeeld om warmte uit de diepe ondergrond (geothermie) of uit water (aquathermie). Het goede nieuws is dat er voldoende projecten in de pijplijn lijken te zitten om die doelen te halen. Maar het totaal benodigde SDE-budget van 6-7 miljard euro is nog een flink bedrag in vergelijking met wat er de laatste jaren naar duurzame warmte is gegaan.

De SDE++ is een belangrijke regeling voor het stimuleren van duurzame warmte en andere vormen van CO2-reductie. De regeling geeft langjarige zekerheid aan investeerders op een voldoende rendabel project.

Het onderzoeksrapport van CE Delft is hier te downloaden. Hier is het hele bericht bij Klimaatweb te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.