Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ventileren en ontvochtigen met Caeli-unit nu ook beschikbaar voor bestaande kassen

Tholen – De eerste teler is vorig jaar met de ventilatorunits van Caeli begonnen. De nieuwe kas van Van der Avoird Trayplant is de locatie voor deze grootschalige pilot. Deze kleine, maar zeer krachtige ventilatoren regelen het kasklimaat door individueel sturing te geven aan het klimaat en hierdoor een zeer hoge graad van uniformiteit in te kas te creëren. De units brengen luchtbeweging voort, maar helpen ook te ontvochtigen. “Het homogeniseren op vocht, naast op temperatuur, is inmiddels ook in ons algoritme meegenomen”, zegt Sven van Heijningen, R&D-manager bij Alcomij.

En dat is niet het enige nieuws van 2023. R&D van Alcomij heeft ook de oplossing voor de installatie van de units in bestaande kassen ontwikkeld. “Het Retro-fit systeem maakt het mogelijk, met behulp van een aluminium koker, de units tegen bestaande kolommen in de kas te kunnen monteren.” Met deze minimale aanpassing kan het systeem dus zonder noemenswaardige belemmeringen in bestaande kassen geïntegreerd worden.


Units Caeli bij Van der Avoird.

Flexibeler
Door de units in de aluminium profielen te plaatsen, sluit de ventilator nog beter aan. “Hierdoor is lekkage langs de ventilatorkleppen minimaal. Met deze oplossing zitten we niet langer vast aan de doorlaat van de kolom.” De oplossing voor bestaande kassen maakt het ook mogelijk de units tegen de gevel aan de plaatsen. “Deze ontwikkeling verhoogt de flexibiliteit en daarmee de toepasbaarheid.”

Luchtkoker
Omdat in bestaande kassen de kolommen veelal niet geschikt zijn voor het doorlaten van lucht, vergt dit een iets andere aanpak. Vandaar deze kokers. De aluminium luchtkokers worden door Alcomij op locatie in ’s-Gravenzande geproduceerd. Met ruim een halve eeuw aan kennis en ervaring in kasdeksystemen is dit hen wel toevertrouwd. “De luchtkoker wordt met één bout onderaan de bestaande kaskolom bevestigd. Op die manier kan deze niet zakken.” Daarnaast wordt bij de tralie een rvs-kabelbinder toegepast om de kolom overeind te houden.


Sven bij de Retro-fitversie op GreenTech 2023

Schermtrechter
Om zo efficiënt mogelijk langs het scherm boven in de kas te komen, is het mogelijk optioneel een schermtrechter in het systeem te integreren. De ventilatorunit zuigt immers lucht van boven het schermdoek aan. “De smalle trechter gaat langs het scherm.”

Het centrale uitgangspunt in de Caeli-oplossing is dat er geen aanpassingen aan het scherm gemaakt hoeven te worden. Het vergt iets meer dan bij nieuwbouw, maar het is bij bestaande bouw ook zeker mogelijk. De Caeli oplossing voor bestaande kassen is ook toepasbaar in kassen met een schermsysteem waar via rails de schermdoeken snel gewisseld kunnen worden, aldus de R&D-manager.

Naar het behoud van lichtinval in de kas is goed gekeken. Vooral bij gewassen met een hoge productie per vierkante meter en bij gewassen waar de regel 1% meer licht is 1% meer productie geldt is dat extra belangrijk.

Retro-fit
Kortom: met de komst van het Retro-fit systeem zijn alle voordelen van de geoctrooieerde Caeli kasklimaatoplossingen niet langer buiten het bereik van bestaande kassen. “Het is nu mogelijk het fijnmazig monitorings- en regelnetwerk van Caeli, uniek in de moderne glastuinbouw, ook in deze kassen in te zetten.”

Voorbeeld heatmap

En door de relatief eenvoudige montage van de units en het plug-and-play-principe in installatie en aansluiting, kan dit systeem zonder belemmeringen in iedere bestaande kas en situatie toegepast worden.

Door luchtbeweging creëert de Caeli™-unit een homogener klimaat. Ook homogeniseren op vocht is inmiddels in het algoritme opgenomen

Voor meer informatie:
Caeli™
[email protected]
www.greenhouse-climate.nl