Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO in de bres voor PAS-melders die buiten de boot dreigen te vallen

Zeker 259 boeren die geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten (zogenaamde PAS-melders), vallen buiten de legalisatieregeling voor PAS-melders. Daarover schreef NRC donderdag. Deze 259 boeren zijn bepaald op basis van de groep van 600 boeren die het verificatieproces inmiddels doorlopen hebben. Landelijk zijn er momenteel nog circa 2.500 PAS-melders, dus in totaliteit betreft dit een grotere groep dan de 259 boeren waarover nu wordt gesproken.

LTO maakt zich zorgen over het feit dat het ministerie nu een harde grens wil trekken, waarbij alle bedrijfsuitbreidingen die voor 2015 zijn gerealiseerd, niet in aanmerking zouden komen voor legalisering onder de PAS-melders-regeling.

Bij LTO stellen ze: "Het is relevant om te beseffen dat in de jaren voor 2015 regelgeving en jurisprudentie voortdurend in beweging waren, waardoor boeren in grote onzekerheid zaten. Er zijn legio voorbeelden van boeren die in die jaren een vergunning wilden bemachtigen, maar daarbij ‘van het kastje naar de muur’ werden gestuurd. En er zijn boeren die hun bedrijf vóór 2015 hebben uitgebreid en destijds van de provincie het advies kregen om de uitbreiding vergunningstechnisch via een PAS-melding af te handelen. Het zou bestuursrechtelijk bezien onacceptabel zijn als deze boeren nu alsnog buiten de boot vallen. Hoe groot deze groep is, is op dit moment niet bekend en dit moet nader onderzocht worden. Er is geen enkele aanleiding om er vanuit te gaan dat deze categorie boeren niet te goeder trouw gehandeld heeft, dus LTO gaat er vanuit dat het ministerie voor deze categorie coulance betracht."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: