Guy De Meyer, Demargro:

"Door gespreid aanbod hele mooie aardbeiprijzen voor de tijd van het jaar"

Tholen - Het is nu echt bijna zomer. De temperaturen schieten omhoog en het zonnetje laat zich steeds meer zien. Het moment bij uitstek voor aardbeien. En dat blijkt ook wel, want de verkoop van de zomerkoninkjes verloopt zeer vlot, zo legt Guy De Meyer van Demargro uit. "De prijzen zijn hoog, maar er zijn veel binnenlandse acties op het moment. Daarnaast laten ook landen als Spanje, Duitsland en Frankrijk zich veel zien in de markt."

"Eigenlijk zijn de prijzen het hele seizoen al relatief hoog geweest. Dat komt voornamelijk door een beperkt aanbod dit jaar", gaat de zaakvoerder verder. "Andere jaren hadden we periodes dat er zeer veel aanvoer was, waardoor we rond mei/juni een moment van prijzen rond de euro zagen. Dit jaar zijn we nog niet aan dat niveau gekomen, omdat het aanbod veel meer gespreid is geweest. Dat betekent dat we vandaag de dag toch met prijzen van rond de 2 euro per 500 gram gemiddeld werken. Dat zijn hele mooie prijzen voor producent en handel."

Een reden is dus ook dat er van meerdere kanten getrokken wordt aan de Belgische aardbeien. "Er zijn flink wat promo's gevoerd door de binnenlandse retail, wat de prijzen stabiel hoog houdt. Aan de andere kant zie je dat bijna alle landen wel vragende partij zijn. Links en rechts gaat er al wat naar Spanje. Daarnaast zijn Duitsland en Frankrijk ook heel goed in de markt. Als er dan, zoals nu, minder hoeveelheden beschikbaar zijn op de veiling schieten de prijzen de lucht in. Dit geldt overigens voor alle kalibers. Normaal gesproken zijn de kleinere maten een stuk goedkoper, maar zelfs deze zijn relatief duur. Het laat wel goed zien dat er eigenlijk een tekort is op het moment."

Het is, zo stelt de handelaar, wel zaak om de kwaliteit goed te monitoren. "Er zijn natuurlijk veel verschillende rassen, maar over het algemeen ziet de kwaliteit er op het moment heel goed uit. Echter zullen de nachten nu wat warmer worden, waardoor we het wel goed in de gaten moeten houden. Als de temperaturen overdag tegen de 30 graden gaan en 's nachts koelt het ook niet af is het een uitdaging om ze fris te houden. Daar zullen wij goed naar moeten blijven kijken om altijd de beste kwaliteit aan te kunnen blijven bieden."

Hoge prijzen voor rood fruit
Naast de aardbeien lopen ook de frambozen en rode bessen goed bij de Belgische exporteur. Guy: "We hebben mooie volumes aan frambozen, maar ook daar zien we dat de prijzen relatief hoog zijn. Eigenlijk is het eenzelfde situatie voor al het roodfruit. Desalniettemin verkoopt het zeer goed."

"Binnen week of 3 à 4 hopen we ook de Belgische kersen weer te mogen ontvangen. Die zijn wat later dan andere jaren, maar het is altijd weer een mooi moment als we er eenmaal mee van start kunnen gaan. Als het weer het allemaal toe laat, lijken we er nu wel stilletjes aan naartoe te sluipen."

Goedkope komkommers
Wat betreft de kasgroenten valt vooral de zeer goedkope komkommers op bij Guy. "Tomaten lopen inmiddels wel weer goed aan de prijs. Vorige week hadden ze even een dipje met prijzen van rond de 40 eurocent, maar nu zitten we weer richting de 65 eurocent voor kwalitatief goede tomaten. Wat wel heel duur is, zijn de paprika's. Die zijn het hele seizoen al goed aan de prijs, maar voor de komkommers is het een compleet ander verhaal. Na een succesvol vorig seizoen is er daar veel te veel van aangeplant. Daardoor hebben we veel meer aanbod dan andere jaren en zijn de komkommers heel goedkoop. Met zo'n overaanbod is natuurlijk ook logisch dat de prijzen onder druk staan, maar dat zal niet snel veranderen."

Voor meer informatie:
Guy De Meyer
Demargro
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
+32 (0)51 74 70 75
guy.de.meyer@demargro.be
www.demargro.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.