Jos Amelinckx, Amelinckx Asperges & Fruit:

"Het asperge-areaal krimpt ieder jaar verder in"

Tholen - Het asperge-aanbod lijkt elk jaar kleiner te worden in België. Dit ziet Jos Amelinckx van Amelinckx Asperges en Fruit. "Ieder jaar verkleint het areaal, omdat telers het te duur vinden. De lonen zijn gestegen, alle kosten zijn gestegen. In de toekomst zullen we goed moeten kijken wie er nog overblijft", aldus de teler uit het Vlaamse Hingene.

"Die middenprijs van 5 euro per kilo moet je tegenwoordig eigenlijk over het gehele jaar krijgen om het qua kosten te halen", gaat Jos verder. "Alleen als je geen vroege asperges hebt, haal je het tegenwoordig niet meer. Als het vervolgens 2 of 3 jaar te duur is voor een teler, besluiten mensen te gaan poten. Dan krimpt het areaal, zo gaat het, hè. In Duitsland gebeurt precies hetzelfde, maar we moeten er toch aan verdienen, waardoor er een tijd gaat komen dat de asperges gedurende het hele seizoen verschrikkelijk duur blijven."

De vraag is er, zeker op de binnenlandse markt, desalniettemin nog altijd. "Dit seizoen zit er inmiddels bijna op en consumenten lijken de hogere prijzen vooralsnog te betalen. Nog een kleine 3 weken en dan is het voorbij. Voor dit seizoen lagen de prijzen nog op een mooi niveau, omdat het aanbod ook dit jaar een stuk lager was dan voorgaande jaren. Echter loopt het nu richting het einde wat spaak, omdat er geen acties meer zijn. Vrijdag lagen de prijzen nog richting de 7 à 8 euro, maar vandaag spreken we eerder van een goede 4 euro per kilo."

Het bedrijf heeft 15 hectare asperges, waarvan een klein deel groene asperges en het overgrote deel witte asperges. Naast de asperges is het bedrijf in het voorjaar bezig met aardbeien en kersen. "De groene asperges laten ongeveer eenzelfde trend zien als de witte. Daar loopt het ook op zijn einde en hebben we toch een prima seizoen gedraaid."

Overstap naar kersen
Nu wordt dus echter langzaamaan de overstap gemaakt naar het kersenseizoen. "Wij zijn net begonnen met de kersen onder kap. Alleen daar is alles ook verschrikkelijk duur vooralsnog. Als er problemen zijn in Spanje en Italië krijg je dat. Dan is de vraag vele malen groter dan het aanbod en zien we nu prijzen van rond de 17 euro per kilo. Dan denkt de consument toch wel twee keer na voor ze het meenemen. In de komende weken zal dit wel dalen, maar een lager aanbod zal relatief voor blijvende hoge prijzen zorgen, verwacht ik."

Voor meer informatie:
Jos Amelinckx
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
+32(0)475 26 99 15
info@topasperges.com
www.topasperges.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.