Wilhelm Böck

"Door koude voorjaar en aanhoudende regen in april minder tomaten in regio München"

Met 70 hectare vollegrond en 10 hectare kas kan het teeltbedrijf Böck profiteren van een groot assortiment. Teler en directeur Florian Böck, die nu de vijfde generatie is die het bedrijf runt, vertelt over het huidige tomatenseizoen en over zijn eigen bedrijf.

De koude en donkere lente en de aanhoudende regenval in april leidden tot problemen met de oogst in de regio München, bijvoorbeeld in de tomatenteelt. "We hadden echter een zeer goed seizoen voor jonge planten, dat vrij laat begon en een goed einde van het seizoen kende," zei Böck. "We zouden onze prijzen met 15 tot 17% moeten aanpassen, wat niet in de laatste plaats te wijten is aan het verhoogde minimumloon en de bijbehorende andere kosten. We zijn echter ook gebonden aan marktprijzen en kunnen dit dus niet zomaar doorberekenen."


Florian Böck op een evenement van de online bezorgdienst Knuspr, waarmee Gärtnerei Böck al een paar jaar samenwerkt.

Breed assortiment
In de kas teelt het bedrijf komkommers op één hectare en tomaten op twee hectare. Andere kasruimte wordt gebruikt voor zomer- en wintergroenten, waaronder veldsla, jonge planten, vroege rucola en radijs. Van de verschillende tomatenrassen die het familiebedrijf teelt, zijn vooral de kleurrijke minimixvariëteiten erg populair, zegt hij. "Wij vinden het belangrijk om vooral tomaten met een goede smaak aan te bieden. Elk ras heeft zijn eigen liefhebbers en kopers."

Goede verkoop op de groothandelsmarkt
Böcks vader, Wilhelm Böck, is verantwoordelijk voor de verkoop en de stand in de Gärtnerhalle in München. "We waren bang dat de pinksterweek voor een rustigere vraag op de groothandelsmarkt zou zorgen. We waren echter positief verrast door de vrij goede afzet. Tijdens de winter hebben ons op de groothandelsmarkt echter tien retailklanten verlaten. Het wordt krapper. Maar het gaat momenteel goed," zegt Böck.


Wilhelm Böck

Online winkel sinds 2018
"We hebben altijd zelf verkocht zonder coöperatieve aansluiting. We hebben de verkoop sinds 2018 met onze eigen online winkel uitgebreid. Hierdoor houden we een groot deel van de keten in eigen hand. De pandemie zorgde voor een grote impuls, die vorig jaar weer wat afzwakte. Maar het ziet er goed uit en we kunnen de site wekelijks vergroten."

Volgens Böck is de prijsdruk van importartikelen sterk voelbaar, wat de binnenlandse teelt lastig maakt. "Het zou ons al helpen als de regering de CO2-belasting zou afschaffen, belastingverlaging zou invoeren en bureaucratische hindernissen zou verminderen. Het zou ook fijn zijn als ze ons financieel zouden steunen met de frequente controles. Alle documentatie vergt immers veel tijd en werk en veroorzaakt daardoor nog meer kosten."

Voor meer informatie:
Florian Böck
Wilhelm Böck & Sohn KG
Hochfeldweg 21
D-85646 Neufarn, Duitsland
Tel.: +49 89 9036071
info@gaertnerei-boeck.de
https://gaertnerei-boeck.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.