Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Roelofs, Evers Specials:

"Ik houd van de diverse werkzaamheden die ik heb”

Tholen - Wanneer iemand lang in dienst is bij dezelfde werkgever mag deze bij wijze van spreken tot de inventaris van het bedrijf gerekend worden. In een tijd waarin mensen gemakkelijk van baan wisselen, is het een hele prestatie om zo lang trouw te blijven aan één bedrijf. Frank Roelofs, die sinds 1994 in dienst is bij Evers Specials, is zo'n trouwe werknemer.

Bijna dertig jaar geleden begon Frank als kweker bij Evers Specials, toentertijd zijn eerste werkgever en nog altijd gaat hij fluitend naar zijn werk. Het optimaal telen van taugé blijft dag in dag uit een uitdaging. “Ik houd van de diverse werkzaamheden die ik heb. Ik heb techniek, landbouw en elektronica altijd al interessant gevonden. Deze elementen komen allemaal in mijn baan terug.


Frank Roelofs in de kweekcel Evers Specials

Het allerleukste vind ik projecten om processen effectiever en efficiënter in te richten. Toen ik hier kwam, moesten we bijvoorbeeld zware zakken met mungbonen handmatig in de kweekcellen trekken. Dit hebben we verbeterd met de ontwikkeling van de “bonentank”. Nu worden de mungbonen met een paar drukknoppen automatisch in de cellen verdeeld.”

Frank is verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het teeltproces: van import van de bonen tot het afleveren van een volle cel taugé aan de productieafdeling die daarna het stokje overneemt. Er komt veel techniek kijken bij de teelt. Eerst worden de mungbonen gewassen en in water getransporteerd naar de kweekcellen. Vervolgens wordt een kweekcel met een afgemeten hoeveelheid mungbonen gevuld.

Met water en onder strikte controle van zuurstof en temperatuur ontkiemen de bonen dan in zeven dagen tijd tot taugé. Daarna worden deze geoogst. Tijdens dat proces wordt de taugé van wortelpunten en bonenvliesjes geschoond. Tot slot wordt de taugé in diverse formaten verpakt, en in een half uur teruggekoeld tot ca. 5 graden. Door deze vacuümkoeling wordt de houdbaarheid en voedselveiligheid bevorderd.

Frank: “In de afgelopen dertig jaar hebben wij onze teeltmethode verder doorontwikkeld. We telen in de cellen die beschikbaar zijn; deze zijn verschillend van omvang, zodat we ons volume goed kunnen regelen en op de vraag van de markt kunnen inspelen. De afgelopen jaren hebben we ook stappen kunnen zetten in de verduurzaming van de teelt. Zo gebruiken we 20% minder water per kilo taugé. Als teeltbegeleider werk je aan al deze projecten mee. Als lid van een projectgroep, maar ook als initiatiefnemer/projectleider. Het zijn dan ook diverse werkvelden die het leuk maken om aan te werken.”

De grootste uitdaging in het werk van Frank is om een stabiele productie en kwaliteit te telen. “We hebben bijna alles bij de teelt van taugé in de hand, behalve de mungbonen die we aankopen. De mungbonen groeien in de buitenlucht op het land en de groeiomstandigheden zijn ieder jaar iets anders. We proberen hier zo goed als mogelijk onze teeltparameters op aan te passen.”

Mungbonen worden in Azië gekocht en komen in zeecontainers naar Nederland. Frank begeleidt vanaf daar het traject naar de opslaglocatie bij Evers Specials. Het is van groot belang dat de bonen van de beste kwaliteit zijn. “Mungbonen worden met grote zorgvuldigheid gesorteerd in het land van herkomst. Voor de inkoop is het belangrijk dat je een langdurige relatie opbouwt met je leverancier. Je kunt dan een goede terugkoppeling geven en de leverancier durft te investeren om de kwaliteit te verbeteren. Als de mungbonen bij ons aankomen, controleren we de kwaliteit en doen we verschillende kweektesten. Vervolgens slaan we de mungbonen op.”

Taugé als product is nooit gaan vervelen. Frank: “De teelt van taugé is 7 dagen. Je kunt dus iedere week opnieuw starten en bijsturen indien nodig. Dat maakt het een bijzonder teeltproces en de markt beweegt altijd. Ook is het een gezond en lekker product.”

Dertig jaar geleden was taugé minder bekend, ook voor Frank. De afzet van het bedrijf was nog hoofdzakelijk de Aziatische markt (Chinese restaurants en toko’s). Inmiddels zijn hier ook de supermarkten en groentesnijderijen bijgekomen. Bij Frank thuis staat taugé regelmatig op het menu. “We hebben thuis meerdere taugérecepten geprobeerd. Favoriet blijft de nasi. Daarin is onze taugé echt onmisbaar. Dat is toch mooi, zo’n tastbaar eindresultaat,” besluit Frank.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Evers Specials B.V.
Stationsstraat 33
6515 AA Nijmegen
T: +31 24 348 14 22
E: info@eversspecials.nl
W: www.eversspecials.nl