Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rassendag aardbei bij Coöperatie Hoogstraten

"Veel vraag naar Belgische en Nederlandse aardbeien door vertragingen in Europa en problemen Spanje"

Tholen - De aardbeienproductie bij Coöperatie Hoogstraten zit op het moment in de overgang tussen verschillende teeltsystemen. "Het is mooi dat we weer gestart zijn, de teeltsystemen gaan tamelijk vlot in elkaar over met een stabiel volume. De doorteelten en gestookte voorjaarsteelten gaan naar hun einde toe en de plastic en vollegrondsteelt komen er langzaam aan. We verwachten de komende weken echter geen grote pieken of dalen in de aanvoer", vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten. 

"De nachten zijn koud geweest en het weer overdag is rustig", vervolgt Michiel. "Dat is voor de kwaliteit super, maar zorgt er ook voor dat de aardbeien wat langer nodig hebben om te groeien. We kunnen zeker wat extra zon en warmte gebruiken, dat zit er volgende week aan te komen. De mooie teeltspreiding die we nu zien, resulteert voorlopig in prima prijzen. Als we ze op dit niveau kunnen houden, blijft dit werkbaar voor zowel de teler als de handel."

Duitsland zeer vragend
Aan de vraagkant valt vooral de vroege aanwezigheid van verschillende landen op de exportmarkt op. "Vanaf april tot deze week kwam de vraag vooral vanuit de binnenlandse retail die de consumptie goed ondersteund hebben met verschillende promo's, maar nu zijn bijvoorbeeld Scandinavië en Frankrijk zeer vragend. Opvallend is daarnaast ook dat er al een goede vraag is vanuit Duitsland. Die is hoger dan andere voorjaren. De reden hiervoor ligt, denk ik, in het feit dat Spanje al volledig afgelopen is."

"Bovendien is er in Duitsland minder aangeplant en zijn over het algemeen in Europa de producties vertraagd door het donkere en koude weer. Tel daarbij op dat de Duitsers toch één van de grootste consumenten van aardbeien zijn in Europa, waardoor er veel gekeken wordt naar het Belgische en Nederlandse fruit", legt Michiel uit. "Overal in Europa is men in afwachting van de grote producties, dus de concurrentie zal langzaamaan wel meer op komen."

Rassendag aardbei
Gisteren organiseerde Coöperatie Hoogstraten ook weer de rassendag aardbei. "Dit proberen we 3 keer in het jaar samen met het Proefcentrum Hoogstraten te organiseren. Zo'n dag is een mooie manier om de beschikbare rassen tentoon te stellen aan onze telers en handelaren, waarbij ze de mogelijkheid hebben om ze eens te proeven en te vergelijken. We presenteren van elke variëteit ook een doos die reeds 5 dagen houdbaarheidstesten heeft doorstaan, want de shelf life verder in de keten is eveneens een belangrijke parameter. Al met al was het weer een zeer geslaagde dag", besluit Michiel.


Foto Proefcentrum Hoogstraten: Rassendag aardbei


Foto LinkedIn Jan Prinsen

Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
info@hoogstraten.eu     
www.hoogstraten.eu