"Aanbod cherrytomaten blijft toenemen en prijzen dalen"

"Het aanbod van tomaten en cherrytomaten op de Europese markt blijft toenemen. En ze komen niet alleen uit Spanje, maar uit een groot aantal landen. De concurrentie wordt feller en de prijzen dalen, omdat er meer aanbod is dan vraag", zegt Miguel Ángel Pérez Segura, eigenaar van Quality Fresh. 

Het in Almería gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in de teelt, verpakking en afzet van biologische cherrytrostomaten en rode biologische Palermo paprika's.

"Het product verlaat ons pakstation op dezelfde dag dat we het oogsten. Hiermee garanderen we onze klanten maximale versheid. De groenten blijven langer houdbaar, omdat ze niet onderhevig zijn aan bederf door opslag", vertelt de eigenaar van Quailty Fresh. "We verzenden de groenten als los product, maar ook in trays van verschillende formaten en gewichten, omdat we samenwerken met supermarkten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje."

Volgens Miguel Ángel is het seizoen voor biologische en conventionele cherrytomaten tot nu toe erg onstabiel geweest. "In het begin was de opbrengst veel hoger dan verwacht vanwege het warme weer in de herfst en vroege winter. Met zo'n hoeveelheid product waren de prijzen dan ook laag. Maar daarna werd het koud en gebeurde het tegenovergestelde. Er was niet genoeg productie en de prijzen stegen flink door de schaarste." 

Quality Fresh heeft jaarrond product beschikbaar uit meerdere kassen in het gebied rond Níjar. "Het weer in onze streek, in de omgeving van het natuurpark Cabo de Gata, is in de winter ideaal voor onze gewassen", zegt Miguel Ángel Pérez.

"In de zomer hebben we product uit ons teeltbedrijf in de Sierra de Granada, waar we de groenten onder netten telen. In de bergen is het in de zomermaanden immers niet zo heet. Op die manier garanderen we jaarrond aanbod aan onze klanten", vult hij aan.

Op dit moment komt de oogst op gang in West- en Noord-Europa. "We leveren in de eerste plaats aan onze vaste klanten in Spanje en het buitenland, met wie we langdurige relaties aangaan. Daarnaast zoeken we ook in Europa naar nog meer klanten voor onze biologische lijn", geeft Miguel Ángel Pérez aan.

Telers en exporteurs van cherrytomaten zien verschillende uitdagingen opduiken. "Allereerst moeten we erin slagen om dezelfde kwaliteitsnormen te handhaven van het begin tot het einde van het seizoen. Daarnaast is het belangrijk bio nog beter in de verf te zetten, met een toenemende aanwezigheid in het buitenland. We moeten ervoor zorgen dat de consumenten vaker bio kiezen en de vraag dus vergroot", vertelt Miguel Ángel Pérez. "Maar ondertussen mogen we niet vergeten hulpbronnen en materialen efficiënter te gebruiken, onder meer door hergebruik, om op een meer duurzame en respectvolle manier met het milieu om te gaan", besluit hij.

Voor meer informatie:
Miguel Ángel Pérez Segura
Quality Fresh SL
Tel: +34 693536736 (Spanje)
administracion@qualityfresh.es
www.qualityfresh.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.