Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Exportplafond gaat verdwijnen voor Nederlandse medicinale cannabis"

Nederland gaat zijn medicinale cannabisbeleid drastisch wijzigen. Dat deelt Bedrocan. Een van de verwachte veranderingen is de afschaffing van de huidige exportlimiet die de beschikbaarheid van producten van de Nederlandse producent in het buitenland beperkt.

Nu het plafond is afgeschaft, kan het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) meer internationale aanvragen voor cannabis van farmaceutische kwaliteit van Bedrocan honoreren. In maart 2023 stelde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de wijzigingen voor en gaf hij groen licht voor verdere implementatie.

Groeiende internationale vraag
Momenteel kan het BMC niet aan alle verzoeken uit het buitenland voldoen vanwege het exportplafond. Dit plafond maakt deel uit van een exportrichtlijn die sinds 2012 van kracht is. Sindsdien heeft de internationale medicinale cannabismarkt zich ontwikkeld. Veel landen hebben het medicinaal gebruik van cannabis gelegaliseerd, maar kunnen hun interne markt niet bevoorraden. Niet alleen door een gebrek aan binnenlandse teeltcapaciteit, maar vaak ook doordat het moeilijk is om op farmaceutisch kwaliteitsniveau te telen.

Bedrocan ziet een groeiende internationale vraag naar Bedrocan-producten. Deze vraag is de belangrijkste reden voor de verandering, volgens het bedrijf.

Geen beperking van de teeltcapaciteit meer
Momenteel is er een beperking opgelegd aan de teeltcapaciteit van Bedrocan. Deze beperking wordt nu ook uit het beleid en de huidige aanbestedingsprocedure gehaald. Dit betekent dat er ruimte komt voor teeltuitbreidingen waarmee nog beter aan de internationale vraag kan worden voldaan.

Cannabisbeleid, de volgende stappen
De veranderingen in het cannabisbeleid zullen naar verwachting nog in 2023 van kracht worden. Het tempo waarin de veranderingen zullen worden doorgevoerd moet echter nog worden uitgestippeld door de OMC en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugdzorg (IGJ). Bovendien kan de beschikbaarheid in het buitenland wat langer op zich laten wachten, omdat leveringsorders meestal veel eerder worden geplaatst.

'Gesloten' keten blijft
De door de OMC bewaakte en gecontroleerde leveringsketen blijft bestaan. In deze "gesloten" keten kunnen alleen partijen opereren die de OMC via aanbesteding heeft gecontracteerd. Zo houdt de Nederlandse overheid controle over de cannabishandel en respecteert zij het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen. Dit betekent dat internationale aanvragen voor de producten van Bedrocan ook na de beleidswijziging naar het BMC moeten worden gestuurd.

Voor meer informatie:
Bedrocan
www.bedrocan.com    

Publicatiedatum: