Tomatenprijs duikt eerder en harder, maar blijft uitzonderlijk hoog

Na enorme piekprijzen in februari lag een daling van de tomatenprijs in Nederland in maart in lijn der verwachting. Het werd zelfs een hardere prijsdaling dan 'normaal', maar alsnog noteert Nederland de hoogste tomatenprijs in vergelijking met andere grote EU-tomatenlanden. Dat blijkt uit het tomatendashboard dat de Europese Commissie bijhoudt.

Over de hele linie komt de prijs voor een kilo tomaten in maart gemiddeld uit op 2,15 euro. Een prijs die vergelijkbaar is met maart vorig jaar, waarin ook toen al de prijzen heel hoog lagen. 

In Nederland is de tomatenprijs in maart harder gezakt ten opzichte van februari dan traditioneel. De prijs zakte van 4,63 euro per kilo in februari, een maand met nog nauwelijks lokaal tomatenaanbod, naar 3,42 euro per kilo in maart. Een daling van 26 procent ten opzichte van februari, waar de prijs gemiddeld de afgelopen vijf jaar met 19 procent daalde.

Ook over de hele linie in de EU zakt de prijs, met gemiddeld 19 procent. De afgelopen vijf jaar was de markt juist een lichte prijsstijging van 4 procent gewoon in maart. Opnieuw was het afgelopen maand dus anders dan anders. Eigenlijk is dat zelfs al zo sinds het uitbreken van de coronacrisis. 

In Spanje daalde de prijs in maart nog harder, met 31 procent. Anders dan in Nederland, waar een prijsdaling in maart gebruikelijk is, gold voor Spanje dat traditioneel de tomatenprijs met gemiddeld 4 procent stijgt. Met een gemiddelde tomatenprijs van 1,83 euro per kilo komt de prijs onder het EU-gemiddelde uit. De prijs ligt voor Spanje gelijk aan de prijspiek in maart 2022.

In Italië blijft de prijs met 2,25 euro per kilo wel boven het vijfjarig prijsmaximum liggen. Ook hier is er in maart sprake van een daling, en een iets hardere daling, namelijk 11 procent daar waar 7 procent gebruikelijk is.

In Frankrijk zijn de eerste lokale tomaten in maart een stuk minder betaald dan vorig jaar. Gemiddeld is voor een kilo 2,40 euro betaald. In 2022 was dat 3,83 euro. 

Meer import, minder export
De tomatenmarkt was krap deze winter en in het begin van het voorjaar. In vergelijking met vorige winter en het vijfjarig gemiddelde is er meer geïmporteerd in de EU en ook iets meer dan in februari. Marokko is een belangrijke leverancier, terwijl ook Turkije iets meer tomaten deze kant op stuurde in vergelijking met vorig jaar. 

Ondanks tekorten is er ook export. Net als afgelopen winter minder dan het vijfjarig gemiddelde, maar in maart 2023 wel meer dan in maart 2022. Onder meer de export naar het Verenigd Koninkrijk, waar de lokale tomatenproducties ook hard geraakt zijn door de energiecrisis, trok afgelopen maand aan getuige een stijging van de exportvolumes met als bestemming het VK.

In februari lag de EU-export nog wel lager dan in februari 2022.

De bovenstaande grafieken in het groot bekijken kan hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.