Kees Havenaar (Frutas Luna) blikt terug op Spaans groenteseizoen:

"Goede prijzen Spaanse tomaten, paprika's en komkommers, maar courgettes, aubergines en pepers waren maar heel gewoontjes"

Tholen - Wat iedereen in september hardop dacht, is afgelopen winter toch een beetje uitgekomen, blikt Kees Havenaar van Frutas Luna terug op afgelopen winterseizoen voor de vruchtgroenten. "Alleen gebeurde dat niet direct, omdat Nederland zo vroeg klaar was door de hoge gasprijs, maar in veel grotere mate omdat Spanje begin december met regen en koude nachten te maken kreeg."

"Gecombineerd met minder of geen aanvoer vanuit Nederland werd het een 'perfect storm'. Daar kwam nog bij dat veel paprikatelers last hadden van de nieuwe trips, Trip negro (Thrips parvispinus), ook wel de tabaks trips genoemd. Hiervoor is of was er nog geen natuurlijke bestrijder, dus veel telers hebben hier echt wel last van gehad", vertelt Kees. "Als we per product kijken, zijn de Spaanse tomaten, komkommers en paprika's de hele winter goed aan de prijs geweest. Daarentegen was de prijs van de courgettes, aubergines en pepers, op een paar uitschieters na maar heel gewoontjes."

"Met tomaten - en zeker de trostomaten - voelde iedereen al aankomen dat dit wel eens een bijzonder jaar zou kunnen gaan worden, en dat is ook gebeurd. Naar mijn mening was dit jaar zelfs beter dan vorig jaar", aldus Kees. "Voor veel producten geldt dat niet de vrije markt hun prijs bepaalt, het waren de retailers die zonder belichte tomaten kwamen te zitten, en toch moesten leveren. De vrije markt raakte leeg, met als gevolg hele hoge prijzen, in dit geval ten gunste van de teler."

"Paprika's en Palermo-puntpaprika's kregen allemaal een gat in hun zetting, waardoor er al heel vroeg een tekort was. Normaal gesproken is maart de beste maand, maar nu waren de prijzen al bijzonder hoog in januari en februari. Tot op heden is de Palermo nog steeds duur", vertelt de exporteur vanuit Almeria. "Dat kun je van de pepers niet zeggen. Ik verkoop nu al meer dan 25 jaar Spaanse pepers, maar zo slecht als dit jaar heb ik het nog nooit meegemaakt. Gelukkig hadden we een programma met een sterke en serieuze partij, want anders.... Dit jaar was het blijkbaar een hype om pepers te zetten. Hier gaan de meesten wel van terugkomen. Daarnaast werd er natuurlijk veel geïmporteerd vanuit Marokko."

"Voor de courgettes was het een heel normaal jaar met af en toe een uitschieter, veel export vanuit Marokko. Ook de aubergines hebben betere jaren gekend. Zo zie je maar weer dat elk jaar weer anders is, en dat is maar goed ook. Bij ons is het winterseizoen bijna afgelopen. We hebben nog twee weken paprika's en nog een maand pepers, en dan is het gebeurd. We kunnen ons nu gaan richten op de import van Marokkaanse watermeloenen (nog tien dagen) en op de kersen en dan zit voor ons het seizoen er alweer op."

"Tot slot wil ik wel benadrukken dat lang niet alles rozengeur en maneschijn is. Wij hebben hier nog wel water om te irrigeren, maar grote delen in Spanje komen of zijn al in de gevarenzone. Deze maand april is de droogste aprilmaand ooit en de zomer moet nog gaan beginnen. Het is voor veel toeristen fijn om in Spanje te zijn, “altijd mooi weer”, maar niemand staat stil bij de gevolgen, een weekje regen zoals in Nederland zou heel goed doen", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653 
kees@frutasluna.com  
www.frutasluna.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.