Beroepen agrariërs tegen zonnepark slagen niet

In een zaak heeft de rechtbank Oost-Brabant de beroepen van eisers tegen de verlenging van een omgevingsvergunning voor de oprichting van zonnepark Aardbrandsven in de gemeente Cranendonck in 2022 afgewezen. Het zonnepark bestaat uit 76,5 hectare, waarvan 9 hectare zal worden gebruikt voor het opwekken van duurzame energie.

De omgevingsvergunning is verleend voor een periode van 25 jaar. Een aantal agrariërs en ZLTO hebben beroep ingesteld naar aanleiding van de omgevingsvergunning. De rechtbank verklaart de beroepen ongegrond in een uitspraak op 6 april 2023. Een deel van de beroepsgronden kan niet aan de orde komen, omdat deze niet binnen de beroepstermijn zijn ingebracht. 

De crisis- en herstelwet staat hiermee in de weg. Op een deel van de betogen gaat de rechtbank niet in, omdat deze betogen betrekking hebben op voorschriften die niet zijn geschreven voor de bescherming van de agrariërs en de ZLTO. Eén van de eisers heeft aandacht gevraagd voor het verband tussen de verlenging van een omgevingsvergunning voor zonnepark Aardbrandsven en het niet meenemen van zijn voornemen tot realiseren van een zonnepark op zijn grond. 

Volgens één van de eisers zouden gebreken in de besluitvorming over het zonnepark moeten leiden tot vernietiging van het besluit tot verlenging van de omgevingsvergunning. Dit zou volgens hem tot gevolg kunnen hebben dat alsnog voorrang wordt gegeven aan zijn initiatief. Een andere eiser stelt dat het geluid van het zonnepark te hard zal zijn aangezien zijn woning op 120 meter afstand van het zonnepark staat. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.