Demeter-España

"Groenten zijn meest verkochte Demeter-producten in Europa"

De biodynamische land- en tuinbouw heeft de afgelopen tien jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt in Spanje. Tegenwoordig beschikken meer dan 400 land- en tuinbouwers over een certificaat uitgegeven door Demeter-España. Ruim driekwart van hen zijn groente- en fruittelers, zoals Antonio Rodríguez Ocaña. En de helft van die Demeter AGF’-ers zijn aan de slag in Almería. 

"In 2006 besloten we om ons teeltbedrijf in Brenes, in de provincie Sevilla, om te vormen tot een biologisch bedrijf en in 2014 begon ik de biodynamische teelt te omarmen. In 2016 volgde het Demeter certificaat. Net als destijds met bio, waren we de eersten in de streek met het Demeter certificaat", zegt Antonio, manager van Biobren en voorzitter van Surya, de Spaanse vereniging van biodynamische telers. "Biodynamische teelt is als het ware een geavanceerde biologische tuinbouw, waarbij de teler een groot respect voor het milieu toont. De invloed van de kosmos op de teelt is er groot en het vereist ook wel enige training van de teler om zich de visie en de teelttechnieken eigen te maken. Het is een teeltmethode die al bijna een eeuw wordt beoefend en het licht zag tijdens de conferenties die Rudolf Steiner in 1924 in Koberwitz (gelegen in het toenmalige Pruisen) gaf. De grondbeginselen die tijdens die conferenties werden uitgelegd, vormen de basis van de huidige Demeter-certificering." 

"De tuinbouw in Almería is een sector die sterk op de markt is gericht en dus zeer alert is voor innovaties op het gebied van kwaliteit en markttrends. Biodynamische teelt is een van die trends", merkt Antonio op. "Dit jaar valt niet te ontkennen dat Europa een crisis doormaakt die een impact heeft op de consumptie. Een deel van de bio-consumenten is weer overgestapt op conventioneel product, waaronder ook de Demeter-consumenten. Daarom is de meerprijs van Demeter-producten ten opzichte van bio sterk gereduceerd. Demeter opent echter nog steeds deuren om de markt te betreden." Zijn ervaring bij Biobren bewijst het. 

"Van de 10 hectare die we in Brenes hebben, zijn er 6 voor kaki, 2 voor grapefruit en 2 voor sinaasappelen. In 2016, toen we het Demeter-certificaat behaalden, waren er slechts 10 gecertificeerde hectares kakiteelt in de wereld, zodoende dat wij 60% van het wereldareaal aan Demeter-kaki's hadden. Hoewel wij een relatief kleine speler zijn binnen de sector, konden we dus bijna al onze producten, zo'n 100.000 kilo, op de Duitse markt verkopen." Volgens gegevens van het Demeter-portaal bevinden zich vandaag de dag 14 van de 23 gecertificeerde biodynamische kakitelers op Spaans grondgebied. De resterende 9 telers zijn actief in Slovenië, Frankrijk en Oostenrijk. 

"Kaki is een van de vele Demeter-producten die in Europa worden geconsumeerd, waar groenten zonder twijfel de kroon spannen, juist vanwege de groei die de teeltmethode in Almería heeft gekend. Tijdens het laatste symposium in Almería over biodynamische tuinbouw waren de verantwoordelijken van Demeter International onder de indruk van de professionaliteit waarmee de telers in Almería in hun foliekassen de biodynamische teelt beoefenen."

Promotieactiviteiten
De voordelen van een vereniging die ondersteuning en advies biedt op het gebied van teelt en slagkracht op commercieel vlak, bracht een groep telers in 2016 ertoe om de huidige Spaanse Vereniging van Biodynamische Telers (Surya) op te richten.

"Surya heeft als doel de opleiding in biodynamische teelt. Sinds drie jaar hebben we hiervoor een actieplan. Zo zullen we in het najaar van 2023 een technische conferentie houden in Almería."

"Naast het promoten van biodynamische tuinbouw op telersniveau in Spanje willen we ook werken aan het promoten van de consumptie, al weten we dat het op korte termijn ingewikkeld wordt, want de Spaanse consument moet eerst goed kennismaken met bio voordat we hem Demeter kunnen presenteren."

"Op de middellange termijn kan Demeter alleen met de juiste promotie leiden tot een vraag vanuit de Spaanse consument. En in ieder geval moet de Spaanse retail meewerken aan dit verhaal, want zij is het die de consument het best kan bereiken."

Voor meer informatie:
Surya
Tel: +34 670 977 475 (Spanje)
biobren@surya.bio
www.surya.bio


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.