Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fertil

"Tot nu toe zijn wij de enigen in Europa die dit type grond als tabletten aanbieden"

Fertil is in 1985 begonnen met het produceren en verhandelen van Fertiss-grondtabletten. "De eerste kurkvormige tablet voor plantenvermeerdering was ook meteen het eerste product dat we hebben ontwikkeld en op de markt hebben gebracht. Het agronomische belang van dit product ligt in het weefsel dat de tablet en daarmee de grond omsluit om een luchtkorf te kunnen krijgen, de afgifte van meer wortels in de grond te bevorderen en daardoor robuustere planten te kunnen krijgen. Dit betekent ook dat we een uiterst schoon product hebben, omdat de grond bij elkaar wordt gehouden, hetgeen de beluchting ter hoogte van de groeiende wortels maximaliseert en ervoor zorgt dat het percentage geslaagde hergroei via stekken heel hoog is. Destijds ontketende dit product een ware revolutie. Afhankelijk van de verzoeken van klanten en de eisen waaraan voldoen moest worden volgens een bepaald gewas, zijn de tabletten toen nog samengesteld uit een veensubstraat met meststoffen en andere additieven," vertelt Francis Paon van Fertil.


Fertiss-kluiten

Engeland: de eerste markt die veen afschaft
Sinds 2017 is Fertil echter een nieuwe richting op gegaan. Het bedrijf heeft er vanaf dat moment namelijk voor gekozen om 100% veenvrije Fertiss-grondtabletten aan te bieden om zo bij te dragen aan het in stand houden van de natuurlijke samenstelling van de diverse gronden en de bijzonder rijke biodiversiteit en het behoud van het milieu, iets waaraan het bedrijf veel waarde hecht.

"Onze beslissing was ingegeven door onze Engelse klanten die, om hun veengebieden te kunnen behouden, het liefst enkel nog met veenvrije grond wilden werken. Omdat grond dat rijk is aan turf (gedroogd veen) in Engeland tegenwoordig zelfs een slechte naam heeft, is het bepaald geen populair product meer. Onze aanpak houdt niet alleen de natuurlijke samenstelling van de diverse gronden met een bijzonder rijke biodiversiteit in stand, maar voorkomt ook een massale uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen op het moment dat veengronden worden vernietigd. Dit zijn allemaal aan onszelf opgelegde verplichtingen waar wij als bedrijf heel gevoelig voor zijn."


Componenten waaruit een Fertiss-grondtablet bestaat

Technisch mengsel dat vrijwel identiek is aan veen
Om tot het juiste mengsel te kunnen komen waarmee een succespercentage van vrijwel 100% kan worden behaald, heeft Fertil heeft een groot aantal tests met veenvrije grond uitgevoerd. "Omdat Fertil deel uitmaakt van de Florentaise-groep, een groep die al betrokken was bij de ontwikkeling van veenvrije grond, hebben we een interessante basis. Dankzij deze basis konden we onze kennis combineren en is het ons uiteindelijk gelukt om een uniek mengsel aan te bieden dat zowel technisch van goede kwaliteit als duurzaam is.

Dit nieuwe recept bestaat uit halfgecomposteerde vezels van pijnboomschors (Turbofibre), houtvezels (Hortifibre) en compost op basis van koemest waaraan we, om de juiste balans te krijgen en het helemaal af te maken, additieven als perliet en meststoffen toevoegen. De structuur die daarbij ontstaat is vrijwel identiek aan die van veen, met grond die draineert, voedt en 'stabiel' is. Tot nu toe zijn wij de enigen in Europa die dit type grond als tabletten aanbieden. Het klopt verder inderdaad dat het gemakkelijker is om veenvrije grond te verkrijgen om de 'platen' mee te vullen dan om er grondtabletten mee te maken, waarvoor een bepaald soort vezel nodig is."

Werken met veenvrije grond wordt steeds populairder
Hoewel de trend om te werken met veenvrije grond is begonnen in Engeland, begint deze zich inmiddels steeds meer uit te breiden naar andere Europese landen. "Professionals binnen de tuinbouwsector zijn zich steeds meer bewust van het belang van het behoud van veengronden. Niet gek dus dat er sprake is van een groeiende vraag naar onze producten, onder andere vanuit landen als Nederland, België en Frankrijk zelf. We zien dat professionals steeds vaker overstappen op het werken met veenvrije grond en dus ook naar het werken met Fertiss-grondtabletten."

Grond zonder kokosvezels voor meer duurzaamheid en kwaliteit
Het aanbod aan veenvrije grond is groeiende. Fertil is echter een van de weinige bedrijven op de markt die grond heeft ontwikkeld op basis van lokale grondstoffen. "Veel concurrenten ontwikkelen wel verschillende soorten veenvrije grond, maar deze zijn vaak gemaakt met behulp van kokosvezels. Deze grondstof heeft echter twee grote nadelen. Vanuit milieuoogpunt heeft het geen zin om materiaal te gebruiken waarvoor eerst 10.000 km moet worden afgelegd, of om afhankelijk te zijn van prijsschommelingen, veroorzaakt door leveranciers en logistiek partners. Bovendien zijn natuurlijke kokosvezels vanwege hun hoge zoutgehalte niet meteen bruikbaar en moet dat gehalte dus eerst via een bepaald proces naar beneden worden gebracht. Dat dit wordt gedaan, is heel belangrijk, want een te zout substraat is fytotoxisch, vooral voor de jonge planten die overgevoelig zijn. Er bestaat dus een risico dat de planten worden 'geroosterd' en het probleem is dat dit vooraf moeilijk te controleren is. Dit alles maakt dat er tussen twee gronden met kokosvezels sprake kan zijn van een groot kwaliteitsverschil. Bij Fertil zijn we bijzonder alert op de kwaliteit van de grond en de grondtabletten die we aanbieden. Om een succespercentage van vrijwel 100% te kunnen behalen worden onze mengsels steeds zeer goed aangepast. Dit doen we dagelijks op basis van onze grondstof, die, omdat hij leeft, vooral wat structuur en vochtigheidsgraad nog weleens kan variëren."

Zelf grondtabletten ontwikkelen: een beperkende en financieel onaantrekkelijke keuze
"Professionals hoeven grondtabletten niet meer zelf te ontwikkelen. In plaats daarvan worden de onze op bestelling gemaakt met grond van zeer goede kwaliteit die een optimaal bodemherstel mogelijk maakt en verliezen door mislukte stekken zoveel mogelijk beperkt en helpt voorkomen. Bovendien kunnen de tuinbouwbedrijven die ervoor kiezen te investeren in grondtabletmachines meestal grondtabletten voor één steksoort tegelijk laten maken. Bovendien kunnen machines slechts gedurende een korte periode van het jaar worden ingezet, wat financieel gezien natuurlijk niet heel interessant is. Omdat we bij Fertil zijn gespecialiseerd op dit gebied, kunnen wij dankzij onze 6 machines wél grondtabletten voor verschillende soorten stekken aanbieden en dankzij onze krachtige gereedschappen ook nog de diameters van elk van die grondtabletten heel precies aanpassen. In tegenstelling tot de tuinbouwbedrijven beschikken wij tot slot bovendien over deskundige technici die zich enkel met deze activiteit bezighouden."

Voor meer informatie:
Francis Paon
Fertil
Tel. : +33 (0)6 71 70 69 70   
[email protected] 
www.fertil.fr 

Publicatiedatum: