Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe ontziltingsfabriek helpt Marokkaanse tomatenteelt

De tomatensector in Marokko heeft dit seizoen met veel uitdagingen te maken, maar droogte is niet de grootste zorg dankzij de ontziltingsinstallatie in Chtouka Ait Baha. De faciliteit werd in 2022 operationeel en werd verwelkomd als een zegen door een regio die de grondwaterniveaus steeds verder zag zakken.

"De ontziltingsinstallatie doet ons herademen", zegt Amine Maataoui Belabbes, directeur van Comaprim. "Waterstress is lange tijd een zwaard van Damocles boven de hoofden van de telers geweest. Nu kunnen ze weer in alle rust voortwerken. Natuurlijk zijn de kosten van het water erg hoog, maar er is continuïteitsgarantie en dat is een zegen gezien de zware investeringen die de telers zich getroosten. Wat de watervoorziening betreft, kan het alleen maar beter worden in de regio Souss Massa."

De regio zal daarom haar positie als grootste tomatenleverancier van Marokko behouden. "In Souss Massa is het klimaat zeer geschikt voor de tomatenteelt. Het is er niet te koud en ook niet te warm. We genieten van 360 dagen zon per jaar en milde temperaturen gedurende het grootste deel van het seizoen. Er zijn andere regio's in Marokko met deze kenmerken, maar de tuinbouw is er nog niet ontwikkeld, onder meer wegens een gebrek aan infrastructuur. Er zijn wel projecten aan de gang om deze regio's te ontwikkelen, met name Dakhla."

De Marokkaanse regering lanceerde in 2022 het project voor de ontziltingsinstallatie in Dakhla, dat de productiecapaciteit voor exporttomaten zal vergroten. "De installatie zal een areaal van 5.200 ha van water kunnen voorzien en zal de teelt en export van tomaten en andere groenten en fruit versterken. De aanbesteding is een paar maanden geleden gelanceerd en verschillende grote tomatentelers hebben interesse getoond."

"Ook wij hebben interesse getoond. We zijn een grote groep telers, erkend door de overheid als een "aggregator". Dit is een status die wordt toegekend aan organisaties die bekend staan om hun vermogen om kleinschalige en middelgrote telers te helpen bij het verhogen van hun teeltvaardigheden en de waarde van hun productie. Vanwege de sociale impact die aggregators hebben, heeft de regering besloten om hen voorrang te geven in bepaalde gebieden van dit project."

De ontziltingsinstallatie van Dakhla zal ook gepaard gaan met investeringen in logistieke infrastructuur, waaronder de uitbreiding van de haven van Dakhla. "Het is een investering die getuigt van grote ambitie. Het zal Marokko voorzien van een nieuw teeltgebied, onder andere voor tomaten", zegt Amine.

De ontziltingsinstallatie in Dakhla vergt een investering van € 180 miljoen en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

Comaprim exploiteert een areaal van 400 ha in de regio Souss Massa en exporteert met name naar het VK. "We zijn al lang actief op de Britse markt. Een op de vier Marokkaanse tomaten en een op de vier Marokkaanse komkommers op de Britse markt worden geteeld door Comaprim", zegt Amine trots.

Voor meer informatie:
Amine Maataoui Belabbes
Comaprim
Tel: +212 528 303 101 (Marokko)
amine.maataoui@comaprim.ma 
www.comaprim.ma

Publicatiedatum: