Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste rammenas komt weer uit de kas

Sinds vorige week kan Gemüsebau Seischab uit Knoblauchsland de eerste rammenas uit haar kas oogsten. "We trekken de rammenas zelf voor in papieren containers en poten de jonge plantjes in week 1 in de kassen. Momenteel wordt rammenas vooral afgezet op de groothandelsmarkt. Ik hoop dat we ook weer aan de retailketens kunnen leveren, hoewel de vraag in de retail al enige tijd afneemt," vertelt bedrijfsleider Stefan Seischab. Het bedrijf teelt rammenas op 1500 vierkante meter in de kas en op 1,5 hectare vollegrond.


Foto's: Gemüsebau Seischab

Sterk wisselende belangstelling voor rammenas
"Tijdens de pandemie waren supermarkten aan het begin van de oogst nog vrij sceptisch of ze de kasrammenas überhaupt wel zouden kunnen verkopen; vandaar dat het niet op hun bestellijst stond. Pas met de start van de vollegrondsteelt werd het product weer opgenomen. Het lijkt vooral de oudere generatie te zijn die nog raad weet met rammenas, terwijl de jongere generatie de neiging heeft te kiezen voor radijs," zegt Seischab. De prijzen zijn al jaren stabiel, met slechts kleine schommelingen.

De producten worden afgezet aan de groothandel en vervolgens ook aan de horeca, boerderijwinkels en diverse retailers. "Wij verkopen de rammenas rechtstreeks aan de supermarkten. Een deel ervan zetten we af via de Frankengemüse telerscoöperatie. Op momenten dat rammenas niet bijzonder goed verkocht wordt, wordt het als klasse II product geleverd, bijvoorbeeld via de firma Rübenretter."

Goede vraag naar komkommers, matige vraag naar rabarber
"De afgelopen weken was de vraag naar komkommers erg goed. Wij telen ook dit gewas in onze kassen. Omdat de oogst in Spanje extreem slecht was, konden we aanzienlijk meer afzetten. Deze week kwam echter het Belgische en Nederlandse aanbod op de markt, waardoor de vraag snel daalde. Dit komt natuurlijk ook tot uiting in de prijzen."

Vorig jaar was de terughoudendheid op de afzetmarkt ook merkbaar bij gewassen als rabarber. Seischab: "Gedurende Covid was de verkoop zeer goed, maar daarna stortte de verkoop volledig in. Rabarber wordt meestal verwerkt tot gebak of sorbet en is meer een verwenproduct. Dus wordt deze groente niet echt gekocht voor dagelijks gebruik." Bosuien daarentegen blijven het goed doen.

Nieuws uit Knoblauchsland
De situatie voor groentetelers in Knoblauchsland is momenteel erg benepen, zei hij. "Tegelijkertijd hebben zowel ons bedrijf als andere bedrijven in de directe omgeving het voordeel dat we nog steeds kunnen rekenen op lopende energiecontracten. Daardoor hebben we relatief gunstige voorwaarden voor gas."

Momenteel is Seischab bezig met de bouw van woningen voor seizoensmedewerkers. "Tijdens de pieken heb ik gewoon meer seizoenarbeiders nodig. We hebben daarvoor een container gehuurd, maar die volstaat niet meer."

Voor meer informatie: 
Stefan Seischab
Gemüsebau Seischab
Am Knappsteig 41
90427 Nürnberg, Duitsland
Tel.: +49 (0)911 936910
info@seischabgemuese.de    
www.seischabgemuese.de      
Instagram: @gemuesebau_seischab  

Publicatiedatum: