Thomas Bos (Thomasol Gestión, S.L.):

"Groenteprijzen in Spanje corresponderen nog niet met snel dalende prijzen in Nederland"

Tholen - Koud weer, torenhoge prijzen en grote tekorten domineerden de afgelopen weken vanuit Spanje het nieuws. Inmiddels is het weer in Spanje opgeklaard, maar volgens Thomas Bos (Thomasol Gestión) die al ruim twintig jaar in Alicante woont en werkt, gaat de prijsdaling momenteel in Noord-Europa harder dan in Spanje. "Ook wij hebben te maken met een dalende prijs voor veel producten, maar het gaat niet zo extreem als in Nederland."

"Het lijkt wel of men in Noord-Europa helemaal klaar is met de hoge prijzen, maar de huidige marktprijzen corresponderen niet met wat er hier in Spanje wordt gevraagd", vervolgt Thomas. "Nu kan men hier voorlopig het huidige prijsniveau wel redelijk handhaven, omdat landen als Nederland ook nog geen grote producties hebben. Bovendien heeft Spanje meer afzetmarkten dan alléén Nederland, dus kijkt men nu eerder naar de export elders."

"De Nederlandse aanvoer van producten als paprika's en aubergines gaat nu wel groter worden. Bij de overige Spaanse kasgroenten zien we dat de markt voor komkommers dit seizoen extreem goed is geweest. Voor paprika's en tomaten waren de prijzen de laatste twee maanden erg goed aan de prijs - en dat week op week - maar we moeten niet vergeten dat die markten tot aan de Kerst zwaar tegenvielen en toen werden de meeste kilo’s geoogst door het extreem warme winterweer."

"Bij de vollegrondsgroenten zagen we eveneens extreme prijzen. Een teler uit Murcia waar ik mee samenwerk vertelde me deze week nog dat wat hij nooit voor mogelijk had gehouden, wat er afgelopen seizoen gebeurde. Inmiddels ligt het koude weer achter ons en duiken we het voorjaar en misschien wel gelijk de zomer in. Tegelijkertijd is er een stuk minder bloemkool en broccoli beschikbaar. Vorig jaar waren deze markten dusdanig matig van prijsniveau dat de telers erg voorzichtig zijn geweest met aanplanten. Mede ook door extreme kostprijs verhogingen. Andere jaren werd er buiten de programma's om nog weleens extra aangeplant om te speculeren, maar dit jaar is aangeplant met veel minder marge, waardoor de prijzen op de vrije markt ook nog zo hoog zijn."

Transport technisch is de winter volgens Thomas goed verlopen. "We hebben allemaal veel van de Covid-periode geleerd, toen er grote problemen waren met de beschikbaarheid van de auto's, maar dat is dit jaar goed gegaan. Nu de exportvolumes afnemen, zouden de transportprijzen wel wat meer aangepast moeten worden naar een realistischer niveau, maar het lijkt of niemand nog wil zakken", besluit Thomas, die de schakel vormt tussen inkopers in Europa met een directe link naar de Spaanse teelt. "Momenteel zijn we alweer in voorbereiding op het meloenen- en druivenseizoen."

Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestion SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello 
Alicante - Spanje 
Kantoor: +34 965 060 305
info@thomasol.eu     
www.thomasol.eu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.