Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksproject ter bevordering gezonder eetpatroon Haagse Moerwijk

Elke dag netjes 250 gram groente eten: voor ruim 85% Nederlanders blijft het een flinke uitdaging. Zeker in wijken waar armoede veel voorkomt. Greenport West-Holland start daarom een onderzoeksproject in het Haagse Moerwijk. Buurthuizen gaan er samen met bewoners de proef op de som nemen: wat is het effect van gezonde voeding op je gezondheid? Het Rabo Impactfonds stelt 25.000 euro beschikbaar voor dit initiatief, dat nu al naar meer smaakt, zo melden de initiatiefnemers.

"Als je niet meteen ziet welk effect gezonde voeding op je gezondheid heeft, is het best lastig om je eetgedrag aan te passen. Dat geldt ook voor het eten van voldoende groente en fruit", vertelt Natasja van der Lely. Ze is projectmanager bij Greenport West-Holland: het samenwerkingsverband van regionale tuinbouwondernemers, overheden en kennisinstellingen. "De jarenlange promotie van de ‘Schijf van vijf’ van het Voedingscentrum komt lang niet bij iedereen binnen, of mensen volgen de adviezen niet op omdat ze gezond eten te duur of  ingewikkeld vinden. Daarom starten we met Greenport West-Holland een praktijkgericht onderzoek met inwoners van het Haagse Moerwijk. Samen kijken we hoe ze hun eetgedrag kunnen veranderen."

Passende patronen
Waarom Moerwijk? "Het is een wijk met veel sociaal-economische problemen", vertelt Natasja. "Daarbij horen ook ziektes als obesitas en diabetes. Samen met buurthuizen, leefstijlcoaches en Gezond en Gelukkig Den Haag gaan we met inwoners werken aan gezondere voedingspatronen. We bieden Moerwijkers een aantal weken groentes en gezonde recepten aan die aansluiten bij hun eigen eetgewoontes. Stap voor stap proberen we nieuwe ingrediënten uit en doen we kleine aanpassingen in het menu. Zo blijft gezonder eten behapbaar en vooral lekker." De groentes voor het project komen uit de kassen van de tuinders die zijn aangesloten bij Greenport West-Holland.

Meten is eten
Een van de groentes die op het menu staat is BrocoCress. "Een kiemplant van de broccoli die je heel simpel als smaakmaker over allerlei gerechtjes kunt strooien", zegt Natasja. "Deze groente bevat bewezen veel goede voedingsstoffen, zoals het antioxidant sulforafaan. Bij deze stof zie je heel snel gezondheidsresultaat in je lijf, zoals het onderzoeksproject 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit[MW|SS1]' al aantoonde. We gaan een paar weken onder andere de glucosewaarde van deelnemers meten, om ze met eigen ogen te laten zien welk effect de groente op hun lijf heeft."

Ziektes voorkomen
Uiteindelijk hoopt Greenport West-Holland mensen aan te zetten om vaker gezonde eetkeuzes te maken en daarmee veelvoorkomende ziektes preventief aan te pakken. En dat gezonde eetkeuzes niet duur hoeven te zijn. Het project in Moerwijk is nog maar het begin, stelt Natasja. "Het is een blauwdruk waaruit een structurele wijkaanpak moet rollen. Na Moerwijk zijn andere wijken aan de beurt."

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: