"biologisch leeft sterk in de markt"

Snoeptomatentelers kiezen voor preventie met biologie

In de afgelopen twintig jaar groeide TVA Growers van anderhalve hectare naar ruim elf hectare, verdeeld over drie locaties in Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Nieuwerkerk a/d IJssel. In 2014 stapten de eigenaren Ferry en Marcel Adegeest van de losse ronde tomaten over op snoeptomaatjes. “We kwamen uit een moeilijke periode van crisis gevolgd door de ehec-uitbraak. Deze overstap bleek achteraf een gouden zet", vertellen zij in een interview met Van Iperen waarin het ook over biologische gewasbescherming gaat.

Biologisch is de standaard als het gaat om de bestrijding, zegt Ferry: “Afgelopen jaar hoefden we geen enkele keer in te grijpen. Als het nodig is hebben we middelen achter de hand.”

'Jonger publiek wil vooral biologisch'
Drie jaar geleden, stapten ze, op advies van Erik Noordam van Van Iperen, over op biologisch. Marcel: “Daar zijn we blij mee. Niemand wil graag spuiten. Het is duur en het komt ook nooit goed uit. Zie je vanavond witte vlieg, dan moet je eigenlijk meteen ingrijpen, maar morgen wil je weer plukken en dat kan dan niet.”

Marcel: ”We hebben bij deze teelt te maken met een andere markt. Snoeptomaatjes worden met name geconsumeerd door een jonger publiek en die willen vooral biologisch.” Ferry: “Zodra iemand je vraagt wat je doet en je vertelt dat je tomaten teelt, dan is de eerstvolgende vraag: biologisch? Dat leeft sterk in de markt.” TVA Growers ziet jaarlijks een daling van het areaal snoeptomaten. De verwachting is dat er dit jaar een derde afvalt. 

Andere manier van denken
De inzet van biologie vraagt bij de telers wel om een andere manier van denken. “Je moet zorgen dat je de problemen voor bent. Als je met de huidige middelen een probleem hebt, kom je er het hele jaar niet meer vanaf. Die middelen zijn niet sterk genoeg meer. Met biologie ben je meer preventief bezig. Tegen witte vlieg zetten we roofmijten uit. Die moeten we het hele jaar bijvoeren, anders gaan ze dood. Soms vraag je je wel eens af of we niet teveel uitzetten, maar het risico is te groot om dat uit te proberen. Bij biologie gaan we ervan uit: meer is beter.”

Lees hier het hele verhaal.

Voor meer informatie:
Van Iperen
info@iperen.com 
www.iperen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.