Marokko exporteert aardbeien niet meer alleen naar Spanje

De Marokkaanse aardbeienexport heeft in 2022 een historisch record bereikt en het land bleef het aanbod diversifiëren, zo laat EastFruit weten.

In Marokko zijn aardbeien, hoewel er minder van wordt geëxporteerd dan van diepgevroren aardbeien of van frambozen en blauwe bessen, nog steeds een van de belangrijkste producten van de groenten- en fruitexport van het land. Aardbeien staan in de top-10 van meest geëxporteerde groenten en fruit uit Marokko en leveren het land bijna elk jaar € 37 tot 65 mln aan inkomsten op.

22.400 ton aardbeien werd in 2022 uit het land geëxporteerd, dat is 17% meer dan in 2021 en bijna 1.000 ton meer dan het vorige record in 2019.

Sinds 2017 heeft Marokko zijn jaarlijkse aardbeienexport met gemiddeld 3% verhoogd. Ter vergelijking, in dezelfde periode verhoogde het land jaarlijks de blauwe bessenexport met 28%. Er zijn twee punten in de ontwikkelingstrends van de aardbeienexport uit Marokko waar EastFruit de exporteurs uit de projectlanden op adviseert te letten.

Ten eerste werd in 2017 meer dan driekwart van de Marokkaanse aardbeien alleen naar Spanje geëxporteerd, vijf jaar later was het aandeel daarvan gedaald tot iets meer dan 20%. Ten tweede steeg het aandeel van kopers uit het Midden-Oosten van de Marokkaanse export in deze periode van minder dan 0,5 naar 8%.

Spanje is een van de belangrijkste investeerders in de Marokkaanse AGF-sector en de projecten voor de Marokkaanse aardbeienteelt waren oorspronkelijk gericht op leveringen aan dit land. Hierdoor konden de Spaanse exporteurs hun exportseizoen verlengen omdat de piek van het aanbod in Spanje in maart-april ligt en in Marokko in januari-februari.

Tegelijkertijd verloren de Marokkaanse exporteurs die via Spanje handelden een groot deel van de inkomsten die zij bij rechtstreekse export zouden hebben ontvangen. Overigens heeft Oekraïne in 2022 om soortgelijke redenen geen aanzienlijk deel van zijn exportinkomsten uit de levering van blauwe bessen ontvangen, aangezien meer dan de helft van zijn export via Polen verliep.

Bijgevolg begonnen de hoeveelheden die voorheen via Spanje uit Marokko werden geleverd, rechtstreeks te worden geëxporteerd en werd het Verenigd Koninkrijk de leider in de import van Marokkaanse aardbeien. In 2022 voerde het Verenigd Koninkrijk bijna de helft van de Marokkaanse aardbeienexport in. Er moet worden opgemerkt dat Brexit, die ooit de leveringen aan de Britse markt vanuit de EU-landen sterk bemoeilijkte, heeft bijgedragen aan de opkomst van het Verenigd Koninkrijk als leider in de aardbeienimport.

Een andere belangrijke trend in de ontwikkeling van de Marokkaanse export is een sterke toename van de leveringen aan het Midden-Oosten in de afgelopen jaren.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.