Kansen voor Amerikaanse groentenexport na tekorten in Europa?

Het Europese continent heeft te maken met extreem krappe groentevoorraden als gevolg van het koude weer in Spanje en Italië. Biedt dit kansen voor de Amerikaanse exporteur, zoals AMS Export.

"Ik ben deze week gevraagd om paprika's uit Mexico en sla uit de VS voor Europa aan te bieden. Ik betwijfel echter of we orders zullen ontvangen vanwege de risico's die samenhangen met de verschillen in voedselregelgeving tussen Mexico/VS en de EU/het VK", aldus Rob Borley van AMS Export.

GlobalGAP, een gemeenschappelijke norm voor teeltbedrijven, bestaat nauwelijks in de VS, wat betekent dat Britse kopers lijsten met gewasinputs (PPPL en spuitregistratie), Amerikaanse laboratoriumtests voor MRL's en microbiologische residuen zouden moeten accepteren. "Wij zouden achter de productkwaliteit staan, maar ik denk niet dat telers en exporteurs uit Mexico en de VS de risico's willen dragen die verbonden zijn aan MRL- en microbiologische tests in het VK, waar de resultaten kunnen variëren."

"Dit gezegd zijnde, hebben wij toegang tot percelen die voldoen aan de EU- en Britse regelgeving. Retailers en importeurs gaan echter vaak te traag te werk bij het beoordelen van due diligence en risico's", aldus Borley. "Tegen de tijd dat de ingediende gegevens worden gecontroleerd, is de oogst al naar een ander perceel verplaatst. Het is moeilijk om op korte termijn naar Europa te exporteren".

In het verleden heeft AMS sla naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen om tekorten aan te vullen. Door de huidige lagere marges in de hele toeleveringsketen is er echter minder ruimte voor risico's en de bijbehorende kosten. Als gevolg daarvan kunnen consumenten op lege schappen stuiten. Verwacht wordt dat deze situatie niet lang zal duren aangezien de temperaturen stijgen en de zaken naar verwachting geleidelijk weer normaal zullen worden.

Voor meer informatie:
Robert Borley
AMS Export
Tel.: +44 7711 582100
rob@ams-export.com
www.ams-export.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.