Maxim De Roeck, Fruitful-Berries:

"Zulke hoge prijzen voor Marokkaanse frambozen heb ik niet eerder meegemaakt"

Tholen - In het kielzog van de tomaten en de bloemkool blijft ook het zachtfruitaanbod momenteel ver achter. "Het aanbod is zeer laag en de vraag zeer hoog", constateert Maxim De Roeck van Fruitful- Berries uit Venlo. "Het Chileense seizoen voor blauwe bessen is een eind gebeurd. We krijgen deze en volgende week de laatste blauwe bessen uit Chili binnen, maar kwalitatief is het opletten geblazen en vragen klanten nadrukkelijk naar Marokko en Spanje. Prijzen liggen echter met een kiloprijs van 7-7,50 euro voor Chileense bessen nog altijd op een uitzonderlijk hoog niveau."

"Vanuit Marokko en Spanje is het bessenaanbod door de kou aanzienlijk lager, er komt 40-50% minder volume binnen dan vooraf ingeschat en er worden voor de bessen van deze origines makkelijk kiloprijzen van 9,00-10,00 euro gemaakt", vervolgt Maxim. "Wel is de verwachting dat over twee weken er wel wat meer product uit Marokko los zal komen en dat zal over een maand ook vanuit Spanje het geval zijn. Het fruit is er namelijk wel, maar het moet alleen nog bijkleuren."


Blauwe bessen

"De beschikbaarheid van frambozen is helemaal dramatisch geweest. Er was gewoon nauwelijks aanbod en de Marokkaanse frambozen werden voor een kiloprijs van 16-18 euro verkocht, dat had ik zelf nog nooit meegemaakt", vervolgt Maxim. "Dat tot twee keer toe de Straat van Gibraltar dicht ging met massale vertragingen tot gevolg, zorgde voor de nodige hectiek op de markt. Je zag de afgelopen weken door de hoge prijzen bepaalde klanten dan ook afhaken of hun verkopen aanzienlijk afzwakken."


Frambozen

"Ook de aardbeien komen uit een opmerkelijke periode. In december was er verrassend genoeg te veel volume vanuit Spanje beschikbaar en in januari te weinig en dat was compleet tegengesteld aan wat we normaal zien. Inmiddels beginnen de volumes uit Marokko wat meer los te komen en dat zet iets meer druk op de prijs, maar ook voor de Spaanse aardbeien worden nog altijd hogere prijzen gemaakt dan de afgelopen jaren het geval was."


Aardbeien

“Het enige grote voordeel van het koude weer is wel dat de kwaliteit van alle soorten op dit moment wel echt uitstekend te noemen is. En daar zetten we dan ook zeer hard op in. Zachtfruit is altijd al een duurder segment geweest en zeker vandaag de dag, dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat wat de consument koopt ook echt van topkwaliteit is."

"Al met al een bijzondere start van het Mediterrane seizoen, wat overigens nog geen voorbode hoeft te zijn voor het vervolg. Het fruit hangt er namelijk wel, dus zal uiteindelijk ook deze kant opkomen. Maar het is ook interessant om te zien dat ondanks de groei van het zachtfruitaanbod de laatste jaren de markt in geval van een tekort toch nog altijd een markt van uitersten kan aannemen. De zachtfruitspecialisten kunnen daarin wel een zeker standvastigheid bieden, maar bij bedrijven waar zachtfruit niet de hoofdmoot is, kennen de prijzen momenteel echt uitzonderlijke bewegingen. Dat maakt onze markt nog steeds zo interessant en uitdagend", besluit Maxim.

Voor meer informatie:
Maxim De Roeck
Fruitful-Berries 
Venrayseweg 106B
5928 RH Venlo
Maxim@fruitful-berries.com  
www.fruitful-berries.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.