Michiel Vermeiren, Coöperatie Hoogstraten

"Begin maart kan voor ons het seizoen dan toch echt weer gaan beginnen"

Tholen - Na een lange winterperiode waarbij Coöperatie Hoogstraten werkte met 10 procent van het volume ten opzichte van andere jaren komen de eerste grotere volumes van de Hoogstraten aardbeien langzaam maar zeker weer in zicht. "We hebben nu één teler aan de oogst, maar begin maart kan voor ons het seizoen weer echt gaan beginnen. Vanaf volgende week komen de eerste nieuwe teelten stilaan in productie", vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten.

Coöperatie Hoogstraten vierde op de afgelopen Fruit Logistica haar 90e verjaardag met een evenement op de nieuw ontworpen stand.
Tv-kok Roger van Damme had voor de gelegenheid het evenement omlijst met pralines gebaseerd op de Hoogstraten aardbeien. Dit jubileum kwam in een periode dat de Coöperatie één van haar uitdagendste winters in tijden heeft beleefd, maar het einde lijkt nu dus wel degelijk in zicht. "Qua aanplantingen zien we eenzelfde patroon als andere seizoenen. De afgelopen maanden, januari en februari, waren tamelijk donker, dus het voorspelde zonnige weer van volgende week is zeker welkom. Momenteel lijkt het namelijk iets trager op gang te gaan komen. Op basis van info die we van de telers, en de voorlichting, krijgen, kunnen we op dit moment aannemen dat de seizoensopstart van de belichte en onbelichte teelten tamelijk gespreid zal gaan lopen."

En de productie is eigenlijk geen moment te vroeg, want de markt lijkt te snakken naar aardbeien van lokale teelten. Door de klimatologische problemen in het zuiden van Europa en noorden van Afrika stokt de aanvoer van het zachtfruit en stijgen de prijzen naar een hoog niveau. "Bovendien merken we dat er vanuit onze klanten weer gevraagd wordt naar de vertrouwde kwaliteit, die men toch meer lijkt te waarderen dan het Zuid-Europese product. Het is mooi om eindelijk weer vol aan de slag te kunnen met onze telers en klanten." De ‘officiële’ seizoenstart in Hoogstraten met de symbolische 1e druk staat gepland op 31 maart. Ook de radiospot wordt in een nieuw jasje gestoken om de consument nog meer aan te trekken naar de Hoogstraten Aardbeien."


Het team van Coöperatie Hoogstraten op de laatste Fruit Logistica

Richting volgend seizoen wordt er bij Coöperatie Hoogstraten verwacht dat er minder problemen in de belichte teelt zullen zijn. "Op basis van de huidige energieprijzen verwachten we dat er volgend jaar terug meer telers zullen belichten. Maar het blijft een verwachting want als we één ding hebben geleerd het afgelopen seizoen, is het dat geen enkele kostenpost nog te voorspellen is."

Om de 'herstart' van het seizoen in te luiden, werd begin februari al de nationale studiedag Aardbei, georganiseerd vanuit het Departement van Landbouw & Visserij in samenwerking met Proefcentrum Hoogstraten, bij de coöperatie gehouden. Daar werden huidige en toekomstige uitdagingen besproken en de drang naar circulariteit in de teelt vastgesteld door zo'n 190 deelnemers.

Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
info@hoogstraten.eu    
www.hoogstraten.eu     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven