Conventionele trostomaat vorig seizoen duurder dan bio in Spanje

Conventionele trostomaten zijn in 2021/2022 duurder verkocht dan biologische in Spanje, zo blijkt uit berekeningen van de Spaanse nieuwsdienst Hortoinfo op basis van gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten. Met een prijs van € 1,09 per kilo was de conventionele trostomaat 4,8% duurder dan de € 1,04 per kilo van de biologische variant.

Voor pruimtomaat waren beide prijsgemiddelden ongeveer ongelijk. Voor het conventionele product werd € 0,75 per kilo betaald (50% meer dan vorig seizoen) en voor de bio pruimtomaat € 0,77 per kilo.

Het meest relevante ras in de biologische tomatenteelt is de cherrytomaat, die zijn prijsvoordeel behoudt ten opzichte van het conventionele product, al wordt de kloof de laatste jaren steeds kleiner. In 2021/2022 was de prijs van biologische cherrytomaat € 1,60 per kilo, 14,3% meer dan het conventionele product, waarvan de gemiddelde prijs € 1,40 per kilo was. In 2017/2018 was het verschil nog 33,06%: € 1,61 per kilo voor bio tegenover € 1,21 per kilo voor conventioneel. Sindsdien wordt het verschil elk seizoen iets kleiner.

Cherrytomaat
Volgens het Observatorium vertegenwoordigden cherrytomaten 42% van het totale volume biologische tomaten dat in 2021/2022 werd verkocht. Trostomaat was goed voor 36%, pruimtomaat voor 14%, ronde tomaat voor 4% en geribbelde tomaat voor 1%. De resterende 3% wordt verdeeld over de andere typen.

Qua waarde komt 56% van de inkomsten uit de biologische tomatenteelt uit de afzet van cherrytomaat, 31% van trostomaat, 9% van pruimtomaat, 1% van ronde tomaat, 1% van geribbelde tomaat en 2% van de overige types.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.