Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Draadloos meetsysteem voor zachtfruit belooft betere stuurbaarheid pH en EC

Automatisch en continu inzicht in de pH en EC van de flow en het drainwater; dat is wat nieuwe WolkyTolky pHEC telers in een notendop wil bieden. Het meetsysteem helpt zachtfruittelers om gestructureerd data te verzamelen en op die manier de water- en meststoffengift nauwkeuriger te sturen en de kwaliteit en opbrengsten te verbeteren. Ook moet het telers een stukje rust bieden.

De WolkyTolky pHEC, die in november werd gelanceerd tijdens de fruitbeurs Interpoma, is specifiek bedoeld voor de teelt van frambozen, blauwe en rode bessen en bramen in potten. Op de meeste bedrijven worden de pH en de EC van de flow - het water en de meststoffen die in de potten gaan - en het drainwater handmatig gemeten. Dit is tijdrovend. Daarbij worden metingen vaak inconsequent en onregelmatig uitgevoerd, is de ervaring van de makers van de innovatie.

De WolkyTolky pHEC ontzorgt op dit vlak: met behulp van een speciale sensor wordt iedere vijf minuten de pH en EC van het in- en uitgaande water gemeten. Deze data worden verzameld in een speciaal dashboard en zijn in te zien via de WolkyTolky-app.

Rust en meer inzicht
Het nieuwe meetstation biedt zachtfruittelers in de eerste plaats een besparing op tijd, arbeid en kosten. Ook wordt een stukje rust gecreëerd; handmatige metingen horen immers tot het verleden en de benodigde data worden automatisch gegenereerd. Daarnaast worden de data op gestructureerde en gestandaardiseerde wijze verzameld, waardoor deze betrouwbaarder en uniformer zijn. Hierdoor geven de data een goed inzicht in wat de plant opneemt en in hoe de pH en EC zich gedurende de dag ontwikkelen. Dit helpt telers om de water- en meststoffengift nauwkeurig te sturen en op die manier groei, kwaliteit en opbrengsten te optimaliseren. Ook kan efficiënter water worden gegeven. Bijkomend voordeel is dat een alarm kan worden ingesteld bij overschrijding van bepaalde grenswaarden voor de pH en EC.

Inzicht in groeigraaduren
De WolkyTolky pHEC biedt als extra optie de mogelijkheid om de groeigraaduren te monitoren, via een speciale sensor. Dit geeft telers inzicht in het verwachte oogstmoment, wat handig is in de communicatie met afnemers en voordelen biedt qua arbeidsplanning.

Veel belangstelling
De belangstelling voor het nieuwe meetstation is groot: al zo’n honderd zachtfruitbedrijven hebben interesse getoond. De WolkyTolky pHEC kost net geen 2000 euro in aanschaf en daarnaast 290 euro per jaar aan abonnementskosten.

De eerste WolkyTolky werd in 2018 geïntroduceerd. Het draadloze meetstation geeft agrarische ondernemers realtime inzicht in het weer en andere kritische teeltfactoren. Inmiddels zijn er honderden WolkyTolky’s verkocht. Met de introductie van de WolkyTolky pHEC krijgen telers extra tools voor dataverzameling en monitoring van hun teelt.

Voor meer informatie:
WolkyTolky 
Veldstraat 56a
5991 AE Baarlo
+31 (0)85 130 4781
[email protected] 
www.wolkytolky.com/ 

Publicatiedatum: