Hasan Atula van fruitgroothandel Christoph Kotz

"Aardbeien komen momenteel voornamelijk uit Nederlandse kassen"

"Wat betreft de kwaliteit, houdbaarheid en prijs kijken we terug op een sterk zachtfruitjaar. We hadden van het begin tot aan het einde van het hoogseizoen goede, passende prijzen voor alle partijen binnen de leveringsketen. Niet alleen bij het grote zachtfruit, maar ook bij de kleinere soorten zoals bramen. Ik zie de komende jaren nog meer groeipotentieel voor dit product", zegt Hasan Atula, directeur van de firma Christoph Kotz, gevestigd op de groothandelsmarkt in Düsseldorf.


Volop zachtfruit bij de stand van de firma Christoph Kotz

Tijdens het seizoen betrekt Hasan zijn bramen uit Duitse, Nederlandse en Belgische teelt. "Ook frambozen in een kleine verpakking (200 gram) liepen in het afgelopen seizoen zeer goed," zegt hij. "Momenteel verkopen wij in het segment zachtfruit hoofdzakelijk Peruaanse blauwe bessen, die tegen gematigde prijzen worden aangeboden. De vraag naar blauwe bessen van overzee is momenteel vrij bescheiden. Over ongeveer twee weken verwachten we de eerste partijen uit Spanje en Portugal."


Hasan Atula toont de blauwe druiven 'Sugrasixteen' uit Zuid-Afrika

"Aardbeien komen momenteel voornamelijk uit Nederlandse kassen," vervolgt Hasan. "We krijgen nu vooral aardbeien van het ras Sonata. Vanwege de energiecrisis zullen er volgens berichten in de media in de winter minder kasaardbeien geteeld worden, maar wij hebben deze volumedaling tot nu toe nog niet gevoeld. Als dat het geval zou zijn, zullen we het snel merken."


Blauwe bessen worden momenteel van overzee geïmporteerd.

Ommekeer op de druivenmarkt
Zuid-Afrikaanse druiven zijn traditioneel ook een belangrijke omzetbrenger in de winter. Hasan: "Wij nemen momenteel het volledige gamma druiven uit Zuid-Afrika af, zowel lichte, blauwe als rode druiven. Het verkoopseizoen is tot nu toe zeer goed van start gegaan, momenteel verkoopt de blauwe 'Sugrasixteen' bijzonder goed. In het algemeen zien we in de afgelopen jaren een trendverschuiving richting donkere en rode druiven, terwijl dat vroeger eerder omgekeerd was."


Bramen

Uitbreiding van het productassortiment
Hasan Atula is sinds 1 januari 2021 de enige directeur van het bedrijf Christoph Kotz, na vele jaren bij het bedrijf te hebben gewerkt. "Sinds de overname richten we ons in het bijzonder op de uitbreiding van ons productassortiment, zonder daarbij de kwaliteit van de producten uit het oog te verliezen. We hebben bijvoorbeeld zeer veel moeite gestopt in zachtfruit, wat uiteindelijk vruchten heeft afgeworpen."

Voor meer informatie:
Hasan Atula
Christoph Kotz e.K.
Großmarkt Düsseldorf
Tel: +49 211 427788
hasan@atula.de 
www.atula.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven