Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"tussenhandelaren te kritisch"

In Zuid-Italië wordt selderij op het veld vernietigd

Een teler uit de Zuid-Italiaanse regio Apulië heeft vanwege 'de belabberde prijzen' ervoor heeft gekozen een groot deel van zijn selderijteelt te vernietigen. Hij is niet de eerste, zo bereikt ons uit Italië. 

"Het weer zat niet mee, de bestellingen zijn ondermaats en de prijzen per plant draaien rond € 0,06, terwijl dat vorig jaar nog € 0,18-0,20 was. Een paar dagen geleden besloot ik om ruim 150.000 planten (bijna 2 hectare) te vernietigen. Die paar tussenhandelaren die verschijnen, bekijken de teelt en lijken duizenden mankementen te ontdekken, om je vervolgens een belachelijk voorstel te doen. Het lijkt wel of ze alleen komen om je te vernederen. Ik vernietig liever het gewas dan die vernedering te moeten ondergaan", vertelt Pasquale Losito, die in de buurt van Andria selderij teelt. Dankzij een zorgvuldige planning van de aanplant kan hij de groente van december tot en met maart op de markt brengen.

Het milde weer heeft de teelt geen goed gedaan, want er is overlap tussen de aanplanten van augustus en september. "Door de hoge temperaturen en de overwegend zonnige dagen groeien de verschillende partijen selderij bijna gelijktijdig", vervolgt de teler.

"Dit is heel triest, maar ik heb ook een gevoel van berusting, want dit is niet de eerste keer. En het zal ook niet de laatste keer zijn als de productie niet naar waarde wordt geschat, terwijl de consument het product wel duur betaalt. Ik voel ook spijt wanneer ik denk hoeveel tijd ik niet met mijn familie had kunnen doorbrengen door het werk. Ik vraag gewoon om ons onnodige vernederingen te besparen. Het doet echt pijn om het oordeel te moeten horen van mensen die weinig of niets weten over hoe ze een hectare land moeten beheren."

Pasquale Losito heeft nog 200.000 selderijplanten die nog niet verkocht zijn. "Ik zoek serieuze kopers. Ik vraag geen hoge prijzen, maar alleen respect voor mijn werk dat, zoals elk jaar, in de maand augustus begint. De gemiddelde teeltkosten liggen rond de € 0,10 per plant."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Losito
Pasquale Losito
Tel: +39 380 352 7540 (Italië)

Publicatiedatum: