CO2-prijs Nieuw-Zeeland schiet omhoog door problemen bij producent

De prijs van AGF-producten kan worden opgedreven door een storing in de enige overblijvende binnenlandse industriële installatie in Nieuw-Zeeland die vloeibare CO2 voor de levensmiddelenindustrie produceert. Todd Energy werd vorig jaar de enige binnenlandse, commerciële producent van CO2 van levensmiddelenkwaliteit na de definitieve sluiting van de olieraffinaderij van Marsden Point (Nieuw-Zeeland) in maart.

Maar Todd chief executive Mark Macfarlane zegt dat de fabriek, die verbonden is met het Kapuni aardgasveld in Taranaki, eind vorige maand tijdelijk moest worden gesloten vanwege een veiligheidsprobleem.

CO2 wordt vaak gebruikt om verpakt vlees, kaas en kant-en-klaarmaaltijden te conserveren en om de groei van tomaten en slasoorten in kassen te versnellen.

Roelf Schreuder, manager van de teelt bij NZ Gourmet, een van de grootste groenten- en fruittelers van het land, zegt dat de prijs van CO2 sinds de sluiting van de raffinaderij in Marsden vertienvoudigd is tot ongeveer 3,50 dollar (€ 2,25) per kilo, waardoor de eigen kosten met tienduizenden dollars per week zijn gestegen.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven