Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ondanks de gestegen vrachtkosten ligt de prijs van sla op gemiddeld niveau"

"Gezien het relatief warme weer is er in de eerste kalenderweek van 2023 sprake van een relatief beperkte vraag naar sla", zegt Claus Lermer. "Ondanks kleine belemmeringen was de afname rond kerst zeer goed. Momenteel loopt de verkoop weer wat rustiger. Het is gewoon te warm in de regio", zegt de directeur van Früchte Lermer uit het Duitse Siegsdorf. In 2022 kon het bedrijf genieten van een gestegen omzet. Deze overtrof zelfs de omzet van voor corona en is al aangepast aan de inflatie.

De kersthandel van 2022 liep beter dan in het voorgaande jaar, ook al was de verkoop in 2021 niet per se slecht. "Over het algemeen lag de nadruk toen al meer op producten die gemakkelijker of sneller te verwerken zijn. De trend richting convenienceproducten werd in 2022 opnieuw bevestigd. Vooral bij gesneden sla zien we een grote vraag", zegt Claus. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is de prijs van convenienceproducten met ongeveer 10 tot 12 procent gestegen.

Gezien de hoge kosten en verdere prijsstijgingen is Claus verbaasd over de huidige prijssituatie bij sla: "In de afgelopen twee weken hebben we sla van goede kwaliteit ontvangen. Ondanks de gestegen vrachtkosten ligt de prijs van sla verrassend genoeg op een gemiddeld niveau. De verkoop verloopt momenteel echter eerder met de handrem erop", zegt hij. Ook de prijzen van komkommers en tomaten zijn slechts iets gestegen, maar het zijn nog steeds 'gemiddelde prijzen'.

Het bedrijf koopt zijn producten hoofdzakelijk in Frankrijk en Italië in, maar men importeert ook wel sla en romana sla uit Spanje. Regionale producten zoals bijvoorbeeld tomaten zijn aanzienlijk duurder dan geïmporteerde producten. "Onze regionale tomatenteler zal dankzij nieuwe verlichtingstechnologie ook in de wintermaanden telen. Daarom moet echter ook een hoog prijsniveau worden bereikt. Bij de hoogwaardige tomatenrassen uit Nederland en België zijn deze hoge prijzen al langere tijd te zien. De afzet is echter constant, de vraag naar rijpe en aromatischer tomaten is er."

Foto: Früchte Lermer GmbH & Co. KG 

Voor meer informatie:
Claus Lermer
Früchte Lermer GmbH & Co. KG
Traunsteiner Str. 11
D-83313 Siegsdorf, Duitsland
Tel: +49 86 62 71 91
info@lermer-siegsdorf.de   
www.lermer-siegsdorf.de      

Publicatiedatum: