Nieuwe dataoplossing voor tomatentelers: Teler ziet snel wanneer teelt afwijkt van strategie

Dit jaar lanceerde Bayer een nieuw initiatief: PlantBalance, een digitale oplossing voor het optimaliseren van de tomatenteelt. Roel van Summeren vertelt er hieronder meer over.

Roel: “PlantBalance is een sensor- en dataoplossing voor tomatentelers, waarmee zij het maximale uit hun teelt kunnen halen. Wij verzamelen data via sensoren, uit de klimaatcomputer en handmatige gewasregistraties. Die verschillende databronnen combineren wij tot waardevolle inzichten.”

Inzicht in de teelt
“Deze inzichten geven wij telers op drie manieren terug. Allereerst hebben telers toegang tot een dashboard met al hun gegevens. Daarnaast krijgen zij wekelijks een rapportage over hun gewasontwikkeling en worden de resultaten in veel gevallen om de week besproken.”

Monitoren en voorspellen
Roel legt uit: “Wij maken algoritmes en modellen die het gedrag van planten nauwkeurig monitoren en uiteindelijk ook voorspellen. Zo meten we bijvoorbeeld de toename in biomassa en de verdamping tot op vijf minuten nauwkeurig. Dat geeft een vroege indicatie van de opbrengst over zes tot acht weken en de mogelijkheid om de plant bij te sturen. Die voorspelling van de productie en het op tijd kunnen bijsturen is voor telers heel waardevol.”

Notificatie bij afwijkingen
Roel besluit: “Het grootste voordeel voor telers is dat zij snel een indicatie krijgen wanneer de teelt afwijkt van hun strategie. Telers kunnen hun teelt vergelijken met een locatie- en ras-specifiek teeltplan en met de anonieme gegevens van telers in vergelijkbare teeltomstandigheden. Wanneer hun teelt daarvan afwijkt, worden ze meteen gewaarschuwd. Juist die notificaties helpen telers om dure fouten te voorkomen!”

Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.