Looye Kwekers heeft eind 2020 een tweede zonnescherm laten installeren, speciaal voor gebruik in de zomer. Huisman Screen Systems installeerde het scherm en vroeg Dennis van Wingerden, teeltspecialist bij de tomatenteler, naar de ervaringen met het scherm.

“Wij zijn zeer te spreken over de resultaten van het doek. De reden dat wij dit zomerdoek hadden aangeschaft was vanuit kwaliteitsbehoud van onze tomaten, om de tomatenvruchten te beschermen in de zomerperiode tijdens lichtrijke omstandigheden. Voor ons is kwaliteit en smaak erg belangrijk. Door de hoge temperaturen in de zomer kunnen de vruchten te warm worden met als resultaat een slechte doorkleuring.”

Extra energiebesparing
Het doel van het zomerdoek was dus om de planten en de vruchten beter te beschermen tegen zonlicht. Samen zochten de teler en de scherminstallateur naar een geschikt schermdoek. Ze kwamen uit bij het Harmony 1315 O FR doek van Ludvig Svensson. Biedt dit scherm de bescherming die jullie zochten? “Zeker weten, in de zomer kunnen wij gemakkelijk het schermdoek sluiten waardoor de vruchttemperatuur gelijk wordt aan de ruimtetemperatuur wat dus een positief effect heeft op de doorkleuring. Ook zetten wij het schermdoek in tijdens koude omstandigheden in de donkerperiode, dit geeft een extra energiebesparing i.c.m. de inzet van het verduisteringsdoek die dan ook gesloten is.”

In zomer én winter
Hoewel het gaat om een zomerdoek is het doek dus het hele jaar inzetbaar met positieve resultaten in zowel bescherming van de planten als energiebesparing. “Wij hebben nu bijna twee zomers achter de rug en de ervaringen die wij tot nu toe met het schermdoek hebben zijn positief. Het geeft ons zowel in warme lichtrijke periodes (inzet tegen bescherming vruchten) als koude periodes (inzet tegen energiebesparing) een kwaliteitsverbetering, besparing en flexibiliteit, precies wat we zochten.”

Voor meer informatie:
Huisman Screen Systems
info@huismanscreensystems.com 
www.huismanscreensystems.com


Looye Kwekers 
info@looye.com
www.looye.com