Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Substraatvrije vermeerderingstechnologie wil afhankelijkheid van steenwol en veen verminderen

"In tegenstelling tot alle huidige teeltsystemen werkt onze Sinterra Hydrostarter zonder substraat," zegt Matthias Dicks, medeoprichter van de Duitse agtech startup Sinterra. Hij legt uit dat het bedrijf is opgericht vanuit de wens om de vraag naar substraten voor hydrocultuur te verminderen en zo de ecologische voetafdruk van gecontroleerde tuinbouw te verkleinen.

Hydrostarter: een apparaat voor vermeerdering en plantengroei Het paradepaardje van Sinterra is de Hydrostarter, een teelt- en vermeerderingsapparaat dat geen substraat gebruikt. Volgens Matthias "wordt een zaadje in de bovenste opening van het apparaat gestoken en valt het in een kiemkamer. Door capillaire werking gaat het water omhoog naar het zaadje en de wortels groeien vervolgens naar beneden in het water." Afhankelijk van de plant kunnen de zaailingen in het apparaat tot volle wasdom komen en volledig intact worden geoogst of in een ander medium worden overgeplant. De Hydrostarter kan dan onmiddellijk worden schoongemaakt en hergebruikt.

"Een belangrijk voordeel van ons apparaat is de mogelijkheid om zaailingen met blote wortel in elk ontwikkelingsstadium te oogsten of over te planten. Een ander voordeel is de eliminatie van afval en substraat. Populaire substraten zoals minerale wol en veen hebben een negatieve invloed op het milieu, dus wij elimineren beide," legt Matthias uit. "Hierdoor kunnen telers ook besparen op de terugkerende aanschafkosten voor substraten en worden ze onafhankelijker van de toeleveringsketen."

Sinterra heeft ruwweg 20 versies van de Hydrostarter getest en gebruikt de huidige versie voor zowel testen als teelt, waarbij de nadruk ligt op bladgroenten maar ook succes wordt gevonden met bepaalde trosgewassen.

Hydrostarter beschikbaar in 2023, eerst in EU
Matthias legt uit dat Sinterra van plan is de serieteelt te starten en de Hydrostarter begin 2023 op de markt te brengen, eerst in de Europese Unie en vervolgens in de Verenigde Staten. Na verloop van tijd zal Hydrostarter overal ter wereld verkrijgbaar zijn. Sinterra is ook op zoek naar partnerschappen en samenwerkingsverbanden om het product beschikbaar te maken voor zowel residentieel als commercieel gebruik.

"Ons apparaat is geschikt voor zowel thuistelers met kleine hydrocultuursystemen als grootschalige commerciƫle vertical farms. Hoewel de impact op het milieu het grootst is voor commerciƫle telers, geloven we dat thuistelers ook kunnen profiteren van het comfort en gemak van ons eenvoudige ontwerp," zegt Matthias.

Voor meer informatie:
Matthias Dicks, medeoprichter
Sinterra
www.sinterra.eu   

Publicatiedatum: