Een verhoging van €1 miljard euro van het budget van het EU School Scheme is nodig om zeker te zijn dat iedere scholier één stuk groente of fruit per dag zal ontvangen. Freshfel Europe benadrukt zowel de waarde van de voortgang van dit project, als de gebieden waar verbetering nodig is om de gelijke, efficiënte en educatieve verstrekking van verse groenten en fruit aan de Europese schoolkinderen. Op 24 november jl. was Philippe Binard, General Delegate van Freshfel Europe, één van de sprekers op de conferentie "An EU School Scheme Fit for the Future' die werd georganiseerd door de Europese Commissie.

De consumptie van groenten en fruit in de EU is nog steeds flink beneden de door de WHO aangeraden minimum dagelijkse hoeveelheid van 400 gram per dag. Het minste door kinderen en jong-volwassenen, die slechts 200 gram per dag eten, soms zelfs veel minder. Obesitascijfers onder kinderen blijven zeer zorgwekkend en ongezonde eetgewoonten doen het risico op een epidemie van obesitas en Non-Communicable Diseases (NCD), zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en sommige kankersoorten, toenemen. Om deze negatieve trend om te draaien, is het absoluut noodzakelijk om de kleinsten de onderwijzen door hen bekend te maken met de smaak, textuur en verscheidenheid aan groenten en fruit.

Binard: "Het is belangrijk dat het School Scheme vast blijft houden aan zijn gezondheids- en voedingswaarde. De jongsten voorlichten is de sleutel naar het omlaag brengen van het obesitas-cijfer en het bewegen van de kinderen naar een gezonder dieet voor hun toekomst. De kosten van sociale zekerheid door ongezonde eetgewoonten zijn minsten twee keer de waarde van de voedselmarkt." Vandaag de dag hebben bijna 17 miljoen kinderen toegang tot het School Scheme, door een beleid ter waarde van €130 miljoen euro, dat soms wordt verhoogd met nationale budgetten. Het budget van de EU maakt het mogelijk ieder schooljaar ongeveer 70.000 ton verse groenten en fruit te distribueren.

Freshfel deelde de aanbeveling voor het Scheme binnen de aangekondigde hervorming. Het moet een diversiteit aan producten bieden en homogene selecties vermijden. Kinderen moeten kennis maken met en ontdekken van nieuwe producten. Dit houdt ook in dat kennis over verschillende teeltmethoden en oorsprong moet worden verspreid en dat kinderen meer inzicht moeten krijgen in lokale en niet-lokale producten en in de verschillen tussen biologische en andere teeltmethoden.

Het educatieve gedeelte van de regeling is van extra belang. Binard voegde daaraan toe: "De regeling mag niet worden gebaseerd op exclusiviteit en mag niet verwateren door een groot aantal duurzaamheidscriteria. Om doeltreffend te zijn, moet het programma zorgen voor de distributie van verse groenten en fruit op school binnen een versterkt schema dat elke dag van het hele schooljaar veilig moet worden gesteld. De begroting moet aanzienlijk worden verhoogd om de verwachte reikwijdte en ambities van de regeling te kunnen realiseren. In dit verband zou een budget van 1 miljard euro nodig zijn."

Andere belangrijke aanbevelingen zijn het vergroten van de bekendheid van de regeling en het betrekken van alle belanghebbenden. Schoolleiding, leerkrachten en ouders moeten meer betrokken worden om de positieve voordelen van de regeling beter te benutten.

In het schooljaar 2019/2020 namen slechts 19 van de 76 miljoen EU-leerlingen deel aan de subsidieregeling. SGP- europarlementariër Bert-Jan Ruissen steunt een rapport van het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella, dat voorstelt om het budget de komende jaren gestaag te verhogen. "Fruit is gezond en belangrijk voor de opgroeiende jeugd", zegt Ruissen, vooruitlopend bij de bespreking. "Dankzij schoolfruit krijgen de komende generaties volop vitamines aangeboden. Dat moeten we vooruit helpen."

Voor meer informatie: 
Freshfel Europe
info@freshfel.org 
www.freshfel.org