Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar kokossubstraat en duurzame teeltsystemen met circulaire meststoffen neemt toe"

Innovatie en duurzaamheid zijn begrippen die je vaak voorbij hoort komen. Bij een bedrijf als Van der Knaap gaan ze er ook echt mee aan de slag om zich te onderscheiden op die gebieden, vertelt Peter van den Dool, Company Development Officer. “We willen ons echt kunnen onderscheiden op het gebied van innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Daar ligt voor ons de focus, en dan specifiek in een aantal segmentgroepen: tropische planten, groenten, zachtfruit en medicinale cannabis. Daarnaast richten we ons met de business unit Rooting ook nog op vertical farming.”

Substraatmarkt
Er is al genoeg gezegd en geschreven over de problematiek rond energieprijzen. Maar het is wel interessant om niet alleen te kijken naar wat dat doet met de sector als geheel, maar specifiek ook de substraatleveranciers. 

“Aan de ene kant zien we de uitdagingen en bedreigingen voor bedrijven,” zegt Peter. “Zo zien we minder vraag naar los substraat en plugproducten, omdat bedrijven zijn gestopt of pas op de plaats maken. Bij de kokosmatten, en bij de duurzame teeltsystemen met circulaire meststoffen – de bioreactor, het Organic Water System – zien we juist een enorme stijging.”

Circulaire meststoffen
Waar komt die hogere vraag vandaan? Peter stipt als eerste de circulaire meststoffen aan. “Telers worden zich steeds meer bewust van het belang van duurzame teeltsystemen. Denk aan hergebruik van grondstoffen en de inzet van reststromen. Met de bioreactor voor de organische teelt hebben we de kennis en ervaring opgebouwd om ook een rol van betekenis te spelen voor de productie van circulaire meststoffen. Het prijsnadeel van circulaire meststoffen is nu nagenoeg verdwenen. Dat betekent dat meer telers de stap maken om reststromen te hergebruiken.”

Daarbij is het aan Van der Knaap om de teler te laten zien dat die reststromen volledig aan de kwaliteitseisen voldoen. “Dat betekent dat ook als we reststromen uit andere sectoren gebruiken, er geen risico is – die circulaire meststoffen zijn 100% veilig. We zien dat ook terug in de belangstelling: steeds meer telers en telersverenigingen gaan voor de duurzame keuze, met als doel de sector volledig circulair te maken. Waar de energiecrisis aan de ene kant voor problemen heeft gezorgd, is het tegelijk ook een stimulator voor verduurzaming.”

Kokosmatten
Bij het kokossubstraat is het min of meer hetzelfde verhaal. “Daar zaten we ook met een prijsverschil ten opzichte van steenwol, omdat steenwol lokaal wordt geproduceerd, dat levert dus minder transportkosten op. Door de enorme gasprijsstijging is de productie van steenwolmatten lastiger geworden, en kokos is nu zelfs goedkoper dan steenwol.”

Naast die prijsstijging worden mensen zich ook meer bewust van het feit dat steenwol een mineraal product is, zegt Peter. “Dat leidt tot een grote afvalberg, die voorheen in Duitsland en Engeland werd verwerkt tot klinkers. Maar in de bouw van tegenwoordig worden bijna geen klinkers meer gebruikt. Daarnaast willen telers eigenlijk dat ze aan het eind van de teelt alles, inclusief gewas, kunnen inleveren als circulaire grondstoffen.”

Dan is het bij een organische plant, met een organische cube, handig als je ook een organische teeltmat hebt. “Je hoeft dan alleen het plastic er maar af te halen, en je hebt een volledig organische grondstoffenstroom. Onze afdeling R&D doet ook onderzoek naar de vervanging van het plastic door een verpakking die na de teelt composteerbaar is.”

“Never waste a good crisis”
“Ik vind het belangrijk om, nu we toch met een crisis te maken hebben, daar ook op een goede manier mee om te gaan. Never waste a good crisis – en ik zie dat we dat niet alleen als bedrijf, maar ook als sector aan het doen zijn." Daarbij vormt niet alleen energie een duurzaamheidsuitdaging – de sector heeft momenteel ook te maken met een lobby om veen te vervangen als substraatgrondstof. "Daarom gaan we proactief een duurzaamheidsstrategie ontwikkelen als sector. Dat doen we in Nederland met de VPN, en op Europees niveau met Growing Media Europe.”

Op 18 november 2022 heeft een brede coalitie van partijen een convenant getekend met vergaande doelstellingen gericht op de reductie van de milieu-impact van potgrond en substraten. De coalitie bestaat uit 15 partijen uit het bedrijfsleven, de rijksoverheid, kennisorganisaties en NGO’s. Partijen hebben afgesproken om te komen tot een versnelling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning. Ook is er afgesproken dat er richting de consument een voorlichtingscampagne komt over gebruikte grondstoffen en de milieu-impact van potgrond.

Het doel is uiteindelijk om met de substraatsector een plus te leveren in de keten, legt Peter uit. “En daar hebben we ook RPP-veen voor nodig, als buffer om andere circulaire grondstoffen aan toe te kunnen voegen.” Samenvattend ziet Peter diverse uitdagingen op het gebied van energie, water en veen, die stuk voor stuk mooie ontwikkelingen op gang brengen. “Het duurzaamheidsbesef in Europa krijgt steeds meer aandacht, en zowel vanuit telersverenigingen als vanuit de substraatsector komt steeds meer het besef dat we een verantwoordelijkheid hebben op het gebied van duurzaamheid.”

Voor meer informatie: 
Peter van den Dool
Van der Knaap Groep
+31 174 296606
PetervandenDool@vanderknaap.info 
vdk@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info